Rohamléptekben fegyverkezik Svédország

2020.12.16

Svédország rekordmértékben növeli katonai költségvetését. A parlament kedden hagyta jóvá a honvédelmi kiadások 40 százalékos emelését, mivel Stockholm úgy ítélte meg, hogy Oroszország növekvő fenyegetést jelent az ország számára. Svédország 70 éve nem emelte ekkora mértékben katonai költségvetését, ami így 2025-re eléri a 89 milliárd svéd koronát, vagyis 3100 milliárd forintot.

"Új biztonsági helyzetet teremtett az orosz agresszió Grúziában, a Krím elcsatolása, az ukrajnai konfliktus, a belarusz események, az orosz katonai képességek növelése, és nagyon összetett katonai mozgások a Balti-tenger és az északi-sarkkör környékén. Új védelmi helyzet alakult ki, mert azt látjuk, hogy katonai erőt is hajlandók bevetni a politikai céljaikért" - indokolta a döntést a svéd honvédelmi miniszter.

A pénzből a honvédelem minden egysége részesül, de különösen sokat kapnak a kiberhadviseléssel és védelemmel foglalkozó egységek.

"Támadják a svéd cégeket, svéd hatóságokat, a honvédséget, kormányzati hivatalokat. Néhányat naponta, szóval állandósult ez a probléma" - mondta Peter Hultqvist.

Peter Hultqvist szerint elsősorban orosz és kínai hekkerek támadják a svéd hálózatokat. Információt, adatokat lopnak, kikémlelik a terveket és rombolnak a számítástechnikai hálózatokon. Svédország nem tagja a NATO-nak, védelmi költségvetése az ország bruttó nemzeti össztermékének 1,1 százalékát teszi ki.