Robot védi egy hazai idősotthon lakóit a fertőzésektől

2020.08.27

Önjáró robottal fogják fertőtleníteni a telki idősotthon helyiségeit. A dán fejlesztésű, több mint 20 millió forintot érő gépből még csak kettő van Magyarországon, és gyakorlatilag az összes kórokozót elpusztítja, de a leginkább a vírusok ellen hatékony. Az idősotthonok Európa-szerte a koronavírus-járvány gócpontjának számítanak, ezért a szokásosnál is fontosabb az ott élők védelme.

A robot UV-C fénnyel pusztítja el a kórokozókat. Ez a vegyszerekkel ellentétben annál hatékonyabb, minél kisebb a célpontja, így tökéletesen használható vírusok ellen. Az eszközt itthon forgalmazó Európai Tudásközpont Kft. egészségipari innovációs igazgatója, Dr. Papp Renáta az Euronewsnak elmondta: a technológiát már nagyjából 100 éve ismerik, de mivel a bevetése közben emberek nem tartózkodhatnak a közelben, egészen a közelmúltig csak statikusan tudták használni.

A robottechnológia viszont komoly áttörést hozott: a 2014-ben bevezetett dán robot már arra is alkalmas, hogy egy több napos kalibrációs időszak után a teljes telki idősotthont rendszeresen fertőtlenítse, az étkezőtől kezdve a folyosókon át a lakók szobáiig. A mozgás és a fényvisszaverődés pedig garantálja, hogy gyakorlatilag mindenhova elér a hatása.

"A visszaverődő fények és az árnyékok folyamatosan változnak, így ki lehet számolni, hogy milyen területet milyen sebességgel lehet fertőtleníteni annak érdekében, hogy a kórokozók 100 százalékosan elpusztuljanak" - magyarázta Horváth Zoltán, az Európai Tudásközpont Kft. ügyvezető igazgatója.

Kulcsfontosságú az idősottonok védelme

A robot irodákban vagy szupermarketekben is használható, az első hazai darabot pedig a Semmelweis Egyetem rendelte meg, de a koronavírus miatt az idősotthonok is érdeklődnek iránta. Itthon a járvány minden negyedik áldozata ilyen intézmény lakója volt, Nyugat-Európában pedig sok helyen még magasabb ez az arány: Belgiumban 51, Norvégiában 61 százaléka a halottaknak idősotthonokból került ki. A telki otthon lakói boldogan fogadták az új eszközt:

"Az újságból tudtuk, hogy fog jönni, és hogy csak kettő van az országban egyelőre. Már akkor beszélgettünk róla. És amikor megjelent, akkor tényleg nagyon örült mindenki neki, és örülünk, hogy majd beüzemeltetik, és működni fog jól" - mesélte Bérces Gyuláné Gizella, aki a helyi keresztrejtvény-kör vezetője.

Az idősek közül sokan nagyon aggódtak a járvány miatt, melynek pszichológiai hatásai azokat az idősotthonokat is elérte, ahol nem bukkant fel a kórokozó. 33 hazai intézménnyel szemben a telki otthonban szerencsére nem találtak fertőzöttet, ami annak is köszönhető, hogy az épületet gyakorlatilag teljesen elszigetelték a külvilágtól - még a dolgozók jó része is az idősotthonban aludt a járvány ideje alatt. A lakókat azonban így is megviselték az elmúlt hónapok:

"Hatalmas problémát okozott az idősek körében a vírus megjelenése egészségügyi szempontból, de ami talán még nagyobb problémát okozott, az a lelki teher, hogy nem találkozhattak a szeretteikkel" - mondta Lénárt Judit, a Telki Hold Otthon gazdasági és értékesítés igazgatója.

A látogatási tilalom már megszűnt a telki otthonban, az új robot pedig reményt ad arra, hogy egy második hullám esetén is meg lehet előzni a járvány kitörését a falakon belül.