Repülővel érkezik az élelmiszer Nagy-Britanniába

2020.12.25

80 tonna zöldséget és gyümölcsöt szállít a Lufthansa Nagy-Britanniába, hogy megelőzzék az esetleges áruhiányt az üzletekben.

A szállítmányban van saláta, karfiol, brokkoli, eper és citrusfélék. A cég tweetjében azt is hozzátette, hogy vizsgálják annak a lehetőségét, hogy hogyan tudnának további szállítmányokat eljuttatni Nagy-Britanniába a következő napokban, ha arra szükség lenne.

Nagy-Britannai friss zöldség importjának több mint fele, gyümölcs behozatalának pedig nagy része az EU-ból érkezik.

A meleg hónapokban az Egyesült Királyság képes ellátni a piacait például salátával, málnával vagy eperrel, de amikor az időjárás hűvösebbé válik, Nagy-Britannia sokkal inkább kénytelen támaszkodni az Unióból behozott termékekre. Tél végére a Brit Élelmiszer és Ital szövetség adatai szerint a boltokban kapható élelmiszer fele már import termék.

Januárban az Egyesült Királyságban kapható saláta 90 % importból származik, míg júniusban 95 %-ban saját termés. Hasonló az arány a paradicsomnál. Januárban 85 % külföldi, nyáron 60 % saját.

A kialakult helyzet hátterében az áll, hogy A francia hatóságok egy Angliában feltűnt új koronavírus-változat gyors terjedése miatt állították le a brit oldalról érkező teherforgalmat két napra. Emiatt elindult egy felvásárlási láz a brit élelmiszerüzletekben, aminek következtében egyes árucikkekre már átmeneti korlátozást vezettek be a nagyobb hipermarketek.

A bizonytalanságot még az is növeli, hogy ha nincs brexit megállapodás, akkor Nagy-Britannia december 31-én leállítja az uniós szabályok szerinti kereskedelmet