Reneszánsz találmány mentheti meg a firenzei vendéglátást

2020.12.28

Négyszáz évvel korábbi praktika tartja életben a vendéglátást Firenzében a koronavírus-járvány alatt. Az olaszul buchettének nevezett, falba vájt kicsiny lyukak a reneszánsz korszakban terjedtek el a toscanai városban.

Akkor is ugyanaz volt a szerepük, mint most: segítettetek távolságot tartani vevő és eladó között, ami nagyon hasznos volt a várost 1630-ban sújtó pestisjárvány idején.

Ma ezek a több száz éves ablakocskák segítik Firenze történelmi városrészének éttermeit, kávézóit és bárjait abban, hogy a koronavírus-járvány miatt hozott szigorú korlátozások közepette is kiszolgálhassák kuncsaftjaikat.

- Fantasztikus visszajelzéseket kaptunk. Az emberek újra felfedezték azt az örömöt, hogy milyen érzés kimozdulni és találkozni másokkal a közvetlen családtagjaikon kívül. És örültek ennek az újdonságnak, ami valójában a régmúlt egy darabja - mondta egy fagylaltozó tulajdonosa, Silvana Vivoli.

A koronavírus-járvány súlyosan érintette a világ egyik, turisták által leginkább elárasztott városát. A vendéglátóhelyek forgalma 80 százalékkal esett vissza.

- Szinte minden teljesen kihalt, egyáltalán nincsenek turisták. Csak a helyieknek tudunk eladni bármit, akik néha-néha vásárolnak valamit elvitelre - mondta egy étterem tulajdonosa, Alberto Colivicchi.

- Ezeket a lyukakat évszázadokkal ezelőtt készítették ugyanabból az okból, amiért ma is használják. A 17. században a pestis, most a koronavírus, de a cél ugyanaz: az életnek mennie kell tovább, az óvintézkedésekkel együtt - mondta az Euronews tudósítója, Luca Palamara.

- Az emberek általában egy üveg bort, vagy egy pohár bort vettek így, és amikor fizettek, egy kis tál ecetet adtak nekik, abba tették az érméket, hogy fertőtlenítsék. Akkoriban ez volt a legjobb dolog, amivel védekezni tudtak a járvány ellen - mondta a Buchette del Vino szövetség elnöke, Matteo Faglia.

A firenzei vendéglátóhelyek mintegy negyedét fenyegeti az a veszély, hogy még a jövő tavasz előtt véglegesen be kell zárnia. A régi módszer azonban talán segíthet túlélni a következő hónapokat.