Megint nő a fertőzöttek száma Magyarországon

2021.02.12

Ismét emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon. Csütörtökön 1860 ember tesztje lett pozitív, a betegség 99 életet követelt, kórházban 3828-an fekszenek, közülük 299-en vannak lélegeztetőgépen. A COVID-19 betegség eddigi összes magyarországi halálos áldozata 13 543 fő.

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját készítik elő a háziorvosoknak Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán.   -   Szerzői jogok  Ujvári Sándor/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját készítik elő a háziorvosoknak Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán. - Szerzői jogok Ujvári Sándor/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

Eddig 310 448 ember kapott oltást, közülük 120 649 fő már a második oltását is megkapta. Az e heti oltási terv alapján a háziorvosok többsége már oltja a védőoltásra regisztrált legidősebbeket és a 60 év alatti krónikus betegeket, előbbieket a Pfizer-Biontec, utóbbiakat az AstraZeneca-vakcinával. Emellett ma négy budapesti kórházi oltóponton is oltani kezdik a bizonyos kockázati krónikus betegséggel nem rendelkező idősebbeket az orosz Szputnyik-vakcinával. A csütörtökön érkezett szállítmányokkal jövő héten folytatódik az oltás.

A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötöttünk le több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál, ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra.

A nyugati vakcinákon túl 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm oltóanyag fog érkezni a következő 4 hónapban, Oroszországból pedig 1 millió ember oltására elég Szputnyik-vakcinát várunk 3 hónap alatt. Az első orosz szállítmány múlt hét kedden meg is érkezett.

A kormányzati információs portál külön kiemeli, hogy Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és már több országban is alkalmaznak.

A miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy ha a kínai vakcinával is elkezdődhet az oltás, akkor húsvétig mind a 2 millió 448 ezer embert, aki eddig regisztrált, be lehet oltani a koronavírus ellen. Orbán Viktor a Kossuth rádióban péntek reggel arról is beszélt, hogy további szigorítások nem szükségesek, de az új vírusmutánsok megjelenése miatt a jelenlegi szabályokat tartani kell.

Orbán szerint mindenfelé keresni kell a vakcinát, portyázókkal és fürkészekkel, és "ha néhány százezer vakcina leesik egy teherautóról, ott kell lennie egy magyar portyázónak, aki azt elkapja".