Rendkívüli iskolai szünetet rendeltek el Moszkvában a járvány miatt

2020.09.30

A koronavírus-járvány miatt az orosz fővárosban tanuló általános- és középiskolások október 5-től 18-ig rendkívüli szünetet kaptak. Szergej Szobjanyin moszkvai főpolgármester szerint ezzel lehet lassítani a vírus terjedését.

Szergej Szobjanyin moszkvai főpolgármester
Fertőtlenítést végeznek egy moszkvai középiskolában 2020. március 18-án.   -   Szerzői jogok  Szergej Ilnyickij/MTI/MTVA
Fertőtlenítést végeznek egy moszkvai középiskolában 2020. március 18-án. - Szerzői jogok Szergej Ilnyickij/MTI/MTVA

A városvezető arra kérte a szülőket, hogy lehetőség szerint a gyerekek maradjanak otthon. Moszkvában, a világ számos országához és városához hasonlóan a szeptemberi iskolakezdés után jelentősen megugrott az újonnan regisztrált fertőzöttek száma.

Ma a fertőzöttek jelentős része gyermek, és gyakran tünetmentes. Amikor hazamennek könnyen átadhatják a vírust a felnőtteknek és az idősebb családtagjaiknak, akik sokkal jobban megbetegedhetnek.
Szergej Szobjanyin moszkvai főpolgármester

Moszkvában az óvodákban ugyanúgy fogadják a gyerekeket, mint eddig, de október 5-től, szintén két hétre felfüggesztették a szabadidős és kiegészítő oktatási gyermekintézmények látogathatóságát.

Szergej Szobjanyin moszkvai főpolgármester

Egyre több a regisztrált eset

Moszkvában az új fertőzések száma az augusztusi 21 059-ről szeptemberre 30 183-ra emelkedett, ez 43,3 százalékos növekedést jelent.

Országszerte egy nap alatt 8481 új beteget vettek nyilvántartásba, így már több mint egymillió 176 ezer koronavírusos beteget regisztráltak Oroszországban. Az új esetek 27,6 százaléka tünetmentes.

Eközben Oroszországban megkezdődött a Gamaleja Intézet által kifejlesztett első orosz vakcina tömeggyártása, amivel csak Moszkvában már több mint 5500 embert beoltottak.