Rekordmértékben zuhant tavaly a brit GDP

2021.02.15

Rekordmértékben zuhant tavaly a brit GDP, a hazai össztermék 9,9 százalékkal esett vissza 2020-ban - a brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken közzétett első becslése szerint.

A brit GDP ezzel a tavalyi év végére visszaesett a 2013-ban regisztrált szintre.

- A számok azt mutatják, hogy a tavalyi év jelentős gazdasági sokk volt számunkra, és bár a télen voltak jelei a konszolidációnak, azért mindenki számára világos, hogy sok családnak és vállalkozásnak továbbra is igen komoly nehézségekkel kell szembe néznie. Ezért dolgoztunk ki átfogó tervet, ami a munkahelyek támogatásával átsegítheti az embereket a krízisen. A következő lépés a költségvetésben megmutatkozó gazdasági válaszunk lesz, amelyet március elején ismertetünk - reagált Rishi Sunak, brit pénzügyminiszter

A brit jegybank előrejelzése szerint a gazdaság teljesítménye 4%-kal esik vissza 2021 első három hónapjában a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos újabb korlátozások és a brexit miatt.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint az Egyesült Királyság kiválása az EU-ból a közösség GDP-jének fél százalékát viszi el 2022 végéig, az Egyesült Királyságnak viszont ennek több mint négyszeresébe (2,25%) kerül.

A brit jegybank szent a szigetország gazdasága legkorábban 2022 elejére juthat vissza a járvány előtti szintre, más előrejelzések szerint viszont a talpra állás ennél hosszabb időt vehet igénybe.