Rekordidő alatt kötött szabadkereskedelmi egyezményt Japán és az Egyesült Királyság

2020.10.25

Szabadkereskedelmi megállapodást írt alá Japánnal a brit kormány pénteken. London számára ez az első hasonló egyezmény a brexitet követően. Az egyezmény alapján a japán piacra irányuló brit export 99 százaléka vámmentes lesz.

"Azt mondták, hogy egy független Egyesült Királyság nem lesz képes fontos kereskedelmi egyezményt kötni, vagy csak évekig tartó tárgyalások árán" - mondta a brit nemzetközi kereskedelmi miniszter. "A mai nap bebizonyította, hogy a hitetlenkedők tévedtek ezzel az áttörő megállapodással, amelyet rekordidő alatt kötöttünk meg."

Az egyezmény várhatóan évente mintegy 15 milliárd fonttal növeli majd a Japánnal folytatott brit kereskedelem értékét, és megkönnyíti a brit cégek tevékenységét az ázsiai országban.

"Az, hogy ezt a kereskedelmi egyezményt sikerült soha nem látott ütemben, mindössze négy és fél hónap alatt megkötni, azt mutatja, hogy országaink kifejezett célja a szabadkereskedelem előmozdítása a jövőben" - kommentált a japán külügyminiszter.

Japán az Egyesült Királyság 11. legnagyobb kereskedelmi partnere és a negyedik legnagyobb a nem EU-országok között. Az egyezmény bírálói szerint a megállapodás a brit GDP-t elenyésző mértékben, mindössze 0,07 százalékkal fogja fellendíteni, amely töredéke annak, ami elveszett az EU-ból kilépés miatt.

Két éve az EU is szabadkereskedelmi megállapodást kötött Japánnal.

Az Egyesült Királyságnak a brexit után a japán piacon éppen az Európai Unió lesz a legfőbb kereskedelmi versenytársa.