Rekord veszteséget könyvelt el a Renault 2020-ra

2021.02.21

Nagyot esett a Renault árfolyama pénteken, miután a francia autógyártó rekordnak számító 8 milliárd eurós adózott veszteséget jelentett a tavalyi évből. A cég értékesítése és így az árbevétele is 21 százalékkal csökkent 2020-ban, ez az elemzői várakozásokat is alulmúlta annak ellenére, hogy a második félév némi javulást hozott.

A vállalatvezetők szerint a lejtmenetnek még nincs vége, hiszen a globális chip hiány a Renault-t is érinti és ez negatív hatással lehet az idei gyártásra. Akár 100 ezerrel is kevesebb autó gördülhet ki a sorokról.

A tavalyi év az egész Európai Unióban zuhanást hozott az autópiacon. A tagországokban 23,7 százalékkal kevesebb jármű kelt el. A két legnagyobb gyártó, a német Volkswagen és az amerikai-francia fúziós Stellantis értékesítése 26 százalékkal esett vissza, míg a Nissan könyvelhette el a legnagyobb csökkenést bő 38 százalékkal.

Az Európai Autógyártók Szövetségének előrejelzése szerint idén tizedével fog nőni az eladás, de valódi áttörésre csak az oltások elterjedése után lehet majd számítani. A 2019-es szintre pedig 3-4 év múlva állhat vissza a piac.