Rekord mértékű növekedés az EU-ban

2020.10.30

A koronavírus-járvány okozta drámai visszaesés után eddig sosem látott ütemben ugrott meg az Európai Unió gazdasága. A második negyedéves 11,8 százalékos visszaesés után a harmadik negyedévben 12,7 százalékkal nőtt az eurozóna országainak GDP-je. A legnagyobb ütemben a francia gazdaság növekedett 18,2 százalékkal, a legkisebb Litvániában volt a bővülés 3,7 százalékkal. A 27-ek 12,1 százalékos növekedést produkáltak július és szeptember között.

A felpattanást jelentős részben a nagy európai autógyárak, egyebek közt a Volkswagen és a Mercedes-Benz megugró eladásai és profitja táplálja, a szolgáltató szektor teljesítménye továbbra is gyenge.

"A kilábalást - ahogy korábban már beszéltem róla - nagyban befolyásolja az, hogyan alakul a koronavírus-járvány második hulláma. Abban azonban biztos vagyok, hogy a megtett szigorú intézkedésekkel, amelyeket a német kormány kész anyagilag is támogatni, valódi esélyünk van a növekedésre" - mondta Peter Altmaier német gazdasági miniszter.

A foglalkoztatottság egyelőre nem mutat nagy változást, a munkanélküliségi ráta a 19 eurozóna országban 8 százalék körül stabilizálódott. A mostani pozitív negyedéves adat ellenére éves összehasonlításban továbbra is négy százalék feletti mínuszban van az eurozóna GDP-mutatója. Szakértők arra figyelmeztetnek, az egyre erősödő járvány, és a folyamatos szigorítások hatására az unió a negyedik negyedévben ismét recesszióba fordulhat.