Reagáltak az érintett államok az EU és az Egyesült Királyság közötti megállapodásra

2020.12.25

Több érintett állam vezetője reagált szinte azonnal az Eu és az Egyesült Királyság között csütörtökön létrejött megállapodásra.

Emmanuel Macron azt írta, kifizetődött Európa egysége és ereje. Az Egyesült Királysággal megkötött egyezmény lényeges az állampolgáraik, a halászaik, a termelőik védelme szempontjából. "Meg fogunk győződni arról, hogy ez a helyzet"

Az ír miniszterelnök, Micheál Martin üdvözölte a négy hosszú évnyi tárgylás után megkötött egyezséget. "Köszönet érte a tárgyalócsapatoknak. És bár az Egyesült Királyság hiányozni fog az Unióból, most, hogy ez az alku létrejött, már összpontosíthatunk arra, hogy jó kapcsolatot építsünk ki az előttünk álló években."

Ehhez csatlakozott Észak-Írország első minisztere, aki megerősítette, hogy a megállapodás az észak-írek számára a legkedvezőbb végkimenetelt jelenti.

Skócia első minisztere, Nicola Sturgeon arra emlékeztetett, hogy a Brexit Skócia akarata ellenére történik, és nincs olyan megállapodást, amely kárpótolná Skóciát azért a veszteségért, hogy ki kell válnia az Európai Unióból.

Az Anglia északi részén található Boston volt Nagy-Britanniában a leghangosabb kiválást támogató közösség.

" Csodás karácsonyi ajándék ez az országunknak - mondja egy munkanélküli férfi. - Mert már így is túl soká húzódott."

Egy másik bostoni lakos szerint azonban nem volt jó ötlet a brexit, mint, ahogy most sem az, de nem tudnak mást csinálni, mint várni. "És majd meglátjuk" - fogalmazott Andy Finch.

A megállapodást még a brit parlamentnek és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

A brit kormány már csütörtökön este bejelentette, hogy a londoni alsóház soron kívüli ülésén, december 30-án fogja megvitatni az egyezményt, és szavazni is akkor fog róla.