Rakétatámadás ért két repülőteret Etiópia északi részén

2020.11.14

Péntek éjjel rakéták csapódtak be Etiópia északi részén, Bahir Dar, Amhara szövetségi állam székhelyének és Gondar városnak repülőterén. Kormányzati források szerint két katona meghalt, tizenöt pedig megsebesült a támadásban.

A szomszédos Tigré szövetségi tartományt irányító szervezet, az etióp kormány ellen harcoló Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) nem ismerte el a rakétacsapás elkövetését, de közleményében "legitim célpontnak" nevezte azokat a repülőtereket, ahonnan csapataikat Tigré tartományban támadják.

A Tigréi Népi Felszabadítási Front és az etióp hadsereg között november elején robbantak ki a fegyveres összecsapások. A lázadók katonai létesítményeket támadtak meg, az etióp kormány válaszul a hadsereg bevetéséről döntött.

"Hamrában két irányból bombáztak minket, Amhara régióból és Eritreaból. Négy órán át futottunk, utána gyalog menekültünk tovább" - mondja Qibra Silasi egyetemista.

"Annyival tudtunk eljönni, ami épp rajtunk volt. Nincs se pénzünk, se semmink. A mészárlás és a halál elől menekülünk" -teszi hozzá Rony Gibrael.

A harcokban eddig sok száz ember vesztette életét, és több ezer helyi lakos menekült át a határon a biztonságosabb Szudán területére.