Rágalmazásért jelentették fel a színesbőrű EP-képviselőt a belga rendőrök

2020.07.01

Rágalmazás miatt feljelentette a brüsszeli rendőrség azt a színesbőrű EP-képviselőt, aki előzőleg zaklatással és rasszizmussal vádolta a rendőrséget.

- A bírónak fel kell dolgoznia a feljelentést, az ügyészség ugyanis jelezte, hogy ők nyomoznak. Ennek során kiderül majd, hogy pontosan mi történt és hogy ki mit tett - mondta az egyik rendőri szakszervezet tagja, Vincent Gilles.

Az EP-képviselő, Pierette Herzberger-Fofana akkor kezdett filmezni egy brüsszeli pályaudvarnál, amikor a rendőrök két afrikai származású fiatal ellen intézkedtek. Állítása szerint a rendőrök a falhoz szorították őket, és agresszívan viselkedtek.

A rendőrség azt mondja, videófelvétellel tudják cáfolni, hogy a képviselő hazudik. A német politikus egy parlamenti felszólalásban is beszélt a történtekről, mint a hétköznapi rasszizmus egy formájáról.

- Nem vagyok meglepve azon, hogy perelnek, hiszen gyakran láthatjuk azt Brüsszelben, hogy a rendőrök habozás nélkül hazudnak és hamis vádakat tesznek az áldozatokra, ha felmerül a rasszizmus vagy a rendőri erőszak kérdése - mondta az EP-képviselő ügyvédje, Alexis Deswaef.

A rendőrség tagadja a rendszerszintű rasszizmus vádját. Az incidens után az EP-képviselő az Euronewsnak azt mondta, azokért szólal fel, akiknek nincsenek olyan eszközei, mint neki - politikusként.

- A rendszerszintű rasszizmus létezik, személyesen is megtapasztaltam. Sokaknak nincs olyan lehetőségük, mint nekem, hogy nyilvánosan is beszélhessenek erről - mondta Pierette Herzberger-Fofana.

A két feljelentés ügye egymástól függetlenül zajlik majd.