Putyin élő, online vitára hívta Bident

2021.03.19

A Krím-félsziget orosz annektálásának 7. évfordulója alkalmából tartottak látványos rendezvényt, a csordultig megtelt moszkvai Luzsnyiki Stadionban - ahol ujjongva fogadták az elnököt.

Vlagyimir Putyin a szomszédos országok polgárait "testvéri népeknek" nevezte, és kifejezte támogató szándékát versenyképességük növelése érdekében.

Az eseményről távozva, egy kérdésre válaszolva "élő, online, nyílt, közvetlen megbeszélésre" hívta meg az őt szerdán gyilkosnak nevező Joe Biden amerikai elnököt.

Az orosz elnök hangneme sokkal konstruktívabb volt, mint egy korábbi sajtótájékoztatón, amikor az amerikai őslakosok kiirtását, és a második világháborúban a Japánra dobott atombombákat emlegette fel.

"Mindig a saját tulajdonságainkat látjuk más emberekben, és azt feltételezzük, hogy ők pont olyanok, mint mi" - magyarázta.

A Fehér Ház szóvivője azt mondta, Joe Biden kitart az orosz elnökre, egy televíziós interjúban tett kijelentése mellett, ugyanakkor nyitott a vitára vele.

"Az elnök nem bánta meg, hogy gyilkosnak nevezte Putyint" - szólt a kérdés,

"Nem. Az elnök egy közvetlen kérdésre, egy közvetlen választ adott" - felelte Jen Psaki.. Majd úgy folytatta, "Biden elnök régóta ismeri Putyin elnököt. Mindketten régóta ott vannak a világpolitikai színtéren. Sok, sok amerikai-orosz tárgyalást végigdolgoztak együtt, és erre a jövőben is van lehetőség."

A számos égető kérdés közül, amit az amerikai és az orosz elnöknek meg kell vitatnia, élre kívánkozik az ENSZ, január végén életbe lépett Nukleáris Fegyverek Tiltásáról szóló nemzetközi szerződése. Amihez pont az a 9 ország nem csatlakozott, amelyik - nyíltan vagy gyaníthatóan - atomfegyverrel rendelkezik (Egyesült Államok, Oroszország, Egyesült Királyság, Kína, Franciaország, India, Pakisztán, Észak-Korea Izrael).