Putyin bírálóinak nem kegyelmeznek

2020.08.24

Alekszej Navalnij másodjára is túlélte a mérgezést. Putyin tucatnyi bírálója azonban nem volt ennyire szerencsés.

Jurij Scsekocsihin (2003)

Jurij Scsekocsihin képviselő és újságíró volt. Már a szovjet korszakban a bűn és korrupció feltárásának szentelte munkáját. A Novaja Gazeta számára írt tényfeltáró cikket 1999-es lakásrobbantásokról, amikor rejtélyes betegség támadta meg szervezetét. Nem sokkal később, 2003 júliusában meghalt, mindössze néhány nappal azelőtt, hogy az Egyesült Államokba utazott volna. Az orvosi leleteket az orosz hatóságok szigorúan titkosították - írta a Washington Post.

Szergej Jusenkov (2003)

A barátságos ezredes az orosz parlamenti tudósítók kedvence volt a 90-es években. Épp csak hogy bejegyeztette Liberális Oroszország elnevezésű mozgalmát, amikor lelőtték moszkvai lakása előtt. Jusenkov bizonyítékokat gyűjtött arról, hogy Putyin kormánya állt az 1999-es lakásrobbantások mögött.

Alekszandr Litvinyenko (2006)

Alekszandr Litvinyenko (2006)

Alekszandr Litvinyenko - Putyinhoz hasonlóan - az egykori KGB ügynöke volt. Ivott egy csésze teát, és három héttel később meghalt - írta esetéről a Business Insider. Litvinyenkót egy londoni szállodában polóniummal mérgezte meg - mint utóbb, a nyomozás során kiderült - két orosz ügynök. Kiadatásukat a Kreml megtagadta, sőt egyiküket a "hazáért tett szolgálataiért" ki is tüntették. Litvinyenko - miután otthagyta a szolgálatot - az intézmény egyik leghangosabb bírálója lett. A többi között azzal vádolta a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (a KGB-ből kinőtt FSZB-t), hogy levezényelte a többszáz halálos áldozattal járó oroszországi lakásrobbantás-sorozatot. Litvinyenkó azzal vádolta Putyint, hogy parancsot adott Anna Politkovszkaja megölésére.

Valószínűleg Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyásával gyilkolták meg Londonban Alekszandr Litvinyenko orosz ellenzékit 2006-ban. Ezt állapította meg az ügyet vizsgáló brit törvényszék egy évtizeddel később. David Cameron akkori brit kormányfő "állam által megrendelt szörnyű gyilkosságnak" nevezte a történteket - így tudósított akkoriban az Euronews.

Anna Politkovszkaja (2006)

Anna Politkovszkaja a Novaja Gazetta újságírója volt. Súlyos betegségen esett át, miután teát ivott egy repülőgépen Moszkvából Beszlánba tartva egy túszdráma helyszínére. Micsoda hasonlóság Navalnij esetével! Utóbb Orosz napló című könyvében azzal vádolta a Putyint, hogy az országot rendőrállammá alakította át. Politkovszkajával a lakásába vezető liftben végeztek. Öt embert gyanúsítottak megölésével, akiknek állítólag 150 ezer dollárt fizetett volna egy mind a mai napig meg nem nevezett megbízó. Putyin váltig tagadta saját felelősségét. Azt állította, hogy az újságírónő halála több kárt okozott a hatóságoknak, mind munkássága.

Egy moszkvai bíróság végül 2014-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt két férfit, akiket Anna Politkovszkaja meggyilkolásával vádoltak. Egyikük adta le a halálos lövést, a másik a gyilkosság szervezője volt - ezt írta akkoriban az Euronews.

Natalja Jesztyemirova (2009)

2009-ben Natalja Jesztyemirova halálától volt hangos a sajtó - írta a Népszabadság Putyin átvette a hatalmat az orosz médiában című cikkében. Az újságíró és emberi jogi aktivista a csecsen elnök és katonáinak kegyetlenségeit kutatta és dokumentálta. 2009 júliusában Groznijban elrabolták és meggyilkolták. Jesztyemirova - Politkovszkajához hasonlóan - gyakran írt az ellenségek közé szorult civilek pokoli helyzetéről. Otthona elől rabolták el, majd kivégezték. Haláláért senkit sem vontak felelősségre.

Szergej Magnyitszkij (2009)

Szergej Magnyitszkij rendőrségi fogdában halt meg 2009 novemberében, miután állítólag brutálisan megverték, majd megtagadták tőle az orvosi segítséget. William Browder, amerikai üzletember megbízásából adócsalási ügyeket göngyölített fel. Azok után tartóztatták le, hogy kiderítette: rendőrségi vezetők irányították a csalást. Magnyitszkijt halála után, 2012-ben az orosz hatóságok válaszul Browder ítélték el adócsalásáért. Ezek után Browder arra szólította fel az amerikai kormányt, hogy szankciókkal büntesse azokat, akiknek köze lehetett Magnyitszkij halálához. A szankciókat a meggyilkolt ügyvédről nevezték el.

Az orosz ügyészség kilenc évvel későbbi vizsgálata szerint Magnyitszkijt alumíniumot is tartalmazó méreggel betegíthették meg, ez okozta természetesnek látszó, veseelégtelenséggel járó halálát.