Polt Péterrel tárgyalhat a héten az OLAF vezetője

2020.01.28

Értesüléseink szerint a héten Budapesten találkozhat az unió csalás elleni hivatalának vezetője (OLAF) Polt Péterrel, Magyarország legfőbb ügyészével.

Az ügyészség szóvivője ezt megerősítette, azt mondta, tervben van a találkozó a két fél között. Ha ez biztossá válik, közölni fogják a nyilvánossággal.

Az OLAF igazgatója, Ville Itälä tavaly az Euronewsnak adott interjújában közölte, szeretne leülni a magyar legfőbb ügyésszel, hogy személyesen tisztázza, mi áll a nagyszámú magyarországi vizsgálat hátterében.

Az igazgató akkor hozzátette, szeretne javítani a magyarországi helyzeten, ami az OLAF javaslatainak a betartását illeti.

Az OLAF tavalyi jelentésében Magyarország szerepelt a legrosszabb helyen. Magyarországon indult a legtöbb vizsgálat az uniós pénzek ügyében.

Az ügynökség a magyarországi kohéziós pénzek 2014 és 2018 közötti kifizetéseinek közel négy százalékát problémásnak tartja. Emiatt valószínűleg uniós pénzeket kell majd visszafizetni.

Az OLAF igazgatója, Ville Itälä csütörtökön és pénteken lesz Budapesten, ahol információnk szerint Varga Judit igazságügyi miniszter is fogadja.

Pénteken előadást tart majd a Transparency International Magyarország nevű szervezet "Az Uniós források felhasználásának ellenőrzése és a civil kontroll lehetőségei" című konferenciáján.

A Transparency International múlt heti jelentésében az áll, Magyarországon központosítottá vált a korrupció. A Transparency korrupció-érzékelési listáján csak Bulgária szerepelt rosszabbul Magyarországnál az EU-tagállamok közül.

Az OLAF sajtóosztályától szerettük volna megtudni, tesz-e konkrét javaslatokat Ville Itälä az uniós pénzekkel való visszaélésekkel kapcsolatban. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket.