Politikai ügy lett Trumpnak a szélsőjobboldali csoportokról szóló megjegyzése

2020.10.01

Kampánytéma és politikai ügy lett Donald Trumpnak az elnökjelölti tévés vitán a szélsőjobboldali csoportokról szóló megjegyzése. A helyi idő szerint kedd esti vitán a műsorvezető azt kérdezte az elnöktől, hogy hajlandó-e elítélni azokat.

"Kik azok? Nevezzen meg egyet!" - szólt vissza Trump.

A műsorvezető erre újfasiszta csoportokat említett, míg Joe Biden a Proud Boys nevét kiabálta be.

"Proud Boys, lépjetek hátrébb és tartsatok ki! De hadd mondjak még valamit: valakinek meg kéne fékeznie az Antifát és a baloldalt is" - fogalmazott Trump.

Bírálói a "tartsatok ki!" kitételben azt látják, hogy Trump nem elítélte, hanem kiállt a szélsőjobbos szervezetek mellett. Másnap ezért az elnök pontosításra kényszerült.

"Nem tudom, kik alkotják a Proud Boys-t. Adjanak róluk egy leírást és definíciót, mert nem ismerem őket. Hátrább kell lépniük, ennyit mondhatok - a rendteremtés a rendőrség dolga" - fogalmazott Donald Trump.

A Proud Boys nevű szélsőjobboldali csoport magát a nyugati értékek védelmezőjének tartja, a Black Lives Matter és az Antifa mozgalmak ellenpólusaként azonban a politikai erőszak propagátora lett.

A tévés vita heves, személykedő jellege miatt egyébként a szervező bizottság az elnöki összecsapás szabályainak módosítását tervezi.