Polgár Judit: A Vezércsel 95%-ban hiteles

2021.03.10

Polgár Judittal, a nemzetközi sakk nagymesterrel, kétszeres női sakkolimpiai bajnokkal, minden idők legjobb női sakkozójával beszélgettünk.

Őszi debütálása óta óriási népszerűségnek örvend a Netflix Vezércsel című sorozata, amely egy fiatal sakkozónő történetét mutatja be az '50-es években. A sorozat azóta két Golden Globe-ot is nyert, köztük a legjobb televíziós minisorozat díját. A gyártó Önnel is felvette a kapcsolatot, beszélgetett is a sorozat főszereplőjével - sőt, tippeket is ígért neki. Mennyire követte a sorozatot? Hogy érzi, a sorozat magát a sportágat, a sakkot is népszerűbbé tette?

Polgár Judit nemzetközi sakknagymester Polgár Judit Polgár Judit

Nekem egy nagyon nagy élmény volt, amikor megnéztem, persze nem hinném, hogy volt olyan ember, aki gondolta, hogy ez ekkora sikert fog aratni. Azóta is sokszor eszembe jut, illetve gondolkozom rajta, hogy vajon miért aratott ekkora sikert.

Alapjába véve a film nagyon hiteles, szerintem legalább 95%-ban hiteles. Nyilván van benne egy-egy olyan jelenet, ami kicsit túl van húzva, de ez nem okoz semmi problémát, nem vet rossz fényt magára a sakkversenyzésre, mert azok a helyszínek és azok a beállások nagyon is helyén voltak.

A filmsorozat nézése alatt azért volt kicsit déjà vu érzésem, mert gyakorlatilag tini koromtól egyedüli nőként játszottam a férfiak által uralt sakkvilágban.

Nagy élmény volt Anya-val beszélgetni, nagyon hitelesen játszott. Kiderült, hogy táncosnő, és koreográfiaként tanulta meg a sakkmozdulatokat. A gesztikulációja is a helyén volt. A sorozatban figyeltek minden részletre, autentikus és a karakter is nagyon meggyőző.

Én is tudtam vakon sakkozni, most is tudok természetesen. Ehhez nem is kell nagymesternek lenni, ez teljesen igaz - ha egy bizonyos szinten már játszik az ember és kellő ideig nézi a sakktáblát, akkor "bekúszik" az ember fejébe és ugyanúgy látja, mintha valaki azt mondaná, hogy menjünk el a Deák tértől az Astoriáig, és az odautat az ember vizualizálja. Ugyanígy megy a sakk.

Férjével közösen alapított egy Queen's Gambit nevű tanácsadó céget. A sorozatról kapta a nevét? Mennyiben kapcsolható hozzá?

Annyira benne volt a levegőben a Queen's Gambit, hogy így döntöttünk, legyen ez a neve a cégnek.

"Az apropója az, hogy egy komoly együttműködés elindult a Play Magnus Group cégcsoporttal, amelynek nagy részben az a tevékenységi köre, hogy a sakkot, mint sportot, mint szórakoztató játékot mutatja be, illetve nagyon sok oktatási platformja van. Én lettem most az oktatási nagykövete, ennek kapcsán alakult a cég."
Polgár Judit nemzetközi sakknagymester

Négy éve csatlakozott az ENSZ esélyegyenlőségi programjához, a szervezet női esélyegyenlőségi nagykövete lett. Ön szerint milyen a józan megközelítése a női egyenjogúságnak, hogy szeretné, hogy viszonyuljanak Önhöz? Feministának tartja magát?

Vegyes érzelmeim vannak, amikor a feminista szót használjuk, mert nagyon sokan hajlamosak úgy gondolni, hogy "akkor nekünk jár az uralom és majd mi megmutatjuk.." Én nagyon abban hiszek, hogy együtt kell dolgozni, közösen kell dolgozni nőknek és férfiaknak. Illetve el kell ismerni egy nőt egy lányt ugyanúgy a munkahelyén, vagy ahol épp tevékenykedik.

"Az előítéletek jelentik a legnagyobb problémát. Én úgy gondolom, hogy a férfiaknak nagyon sokat kell tenni azért, hogy ez megváltozhasson és jobb irányba menjen, de a nőknek ugyanannyit. Nagyon sok olyan szituáció van, ahol egy anyuka vagy egy nagymama legalább ugyanannyira megerősíti ezeket a korábban berögződött dolgokat."
Polgár Judit

Egy friss történet, a férjem anyukájához mentünk a lányommal. Mondta a nagymama - borzongott, annyira örült, annyira nagy szeretettel mondta a lányomnak -, hogy: "Hát te milyen szép vagy, és milyen ügyes vagy - mert táncol - és milyen kedves vagy, és még ennek tetejébe még jól is tanulsz." És akkor ott álltam mellette, és mondtam, hogy "hát igen, talán ez az egyik nehézsége a lányoknak. Én ugyanígy gondolkozom, csak fordított sorrendben: milyen jó, hogy okos vagy, de jó, hogy kedves vagy, és ügyes vagy, és hogyha még szép vagy, az mindennek a teteje, az tök jó, de az egy harmadrangú dolog." És én azt hiszem, hogy ez és ehhez hasonló dolgok sokszor megjelennek a lányok életében és fejlődésében.

Számomra az nagyon fontos, hogyha egy hétéves kislány vagy egy kisfiú ugyanolyan tehetséget mutat a sakktáblán, ugyanolyan lelkes, akkor az edző ugyanúgy dicsérje meg. Ne az legyen, hogy a fiúnak azt mondja, hogy "Te a Magnus Carlsent, a világbajnokot is megverheted, míg a lánynak azt fogja mondani, hogy "Te női világbajnok is lehetsz". Mert gyakorlatilag a sakkban akkora különbség van, mintha a fiúnak azt mondanánk, hogy "Te Nobel-díjas is lehetsz", míg a lánynak azt mondjuk, hogy "neked egyetemi diplomád is lesz".

Változott a nőkhöz való viszonyulás az utóbbi években?

Vannak területek, ahol nagyon sokat változott, és vannak helyek, ahol nem. A sakkban sok minden változott, de még mindig megvan az, hogy azért a nőket lenézik, nem várják el tőlük, hogy a világ Top 10 játékosaival versenyezzenek, sőt még a Top 50-nel se nagyon.

Én Top 10-ben voltam éveken keresztül és a legjobbakkal versenyeztem. Most a legmagasabb élő pontszámú hölgy 85. Az azt követő, aki jelenleg a világbajnok, ő meg 400. a világon. Fejlődünk, de nem elég gyorsan. Remélem, hogy a következő 5-10 évben lesznek olyan lányok, akik kellőképpen komolyan veszik a sakkot, mint a fiú tehetségek.

Már egy éve tart a koronavírus-járvány, változtatott a kialakult helyzet a mindennapjain?

A sakkvilág szerencsés ebből a szempontból, a legtöbb verseny átment teljesen az online térbe. Én kommentáltam több versenyt is online, ilyen formában.

Az előadásaim, a megjelenéseim, sakkoktatásaim - ami most elindult jobban, több országból is több megkeresést kaptam - én teljesen átléptem nagyon hamar az online világba, mivel én online-ban éltem részben az életemet amúgy is. Tehát nem tartott sok időbe, hogy azért a lámpákat begyűjtsem, meg a videókonferencia platformokra menjek. Az előadásaimat is azon keresztül tartom.

Nyilvánvalóan az, hogy nem utaztam, az az elején nagyon furcsa volt, de elfogadtam. A sakkozó alkalmazkodik az új helyzetekhez, mert mindig új helyzetekkel kell szembenéznünk. Nyilván nem optimális így, nem örültem neki, de alapjában véve szeretem megnézni, hogy a nehézségekben hol van az új kihívás, az újabb lehetőség. Nekem volt sok jó is benne, sokkal nyugodtabb napjaim is voltak, többet tudtam a családdal lenni, a gyereket többet látom, többet főztem, több időm volt magamra. A család az hiányzik, mert szinte mindenki külföldön él. A szüleimet nem láttam másfél éve.

Öt évesen kezdett el sakkozni, most csapatával oktatási programokat fejleszt. Mit sajátíthat el egy sakkozni tanuló gyerek, segít ez a sport az élet más területein is?

Egy gyerek nagyon sok mindent tanulhat a sakkból.

"Ha valaki csak a játékot akarja megtanulni, akkor megtanul előre tervezni, logikusan gondolkozni, döntéseket hozni, értékelni, értelmezni különböző helyzeteket. Ha már elkezd versenyezni, akkor már még többet tud elsajátítani. Nyilván a sport jellegéből adódóan megtanul nyerni, veszíteni, azokat kezelni. Egy kritikus gondolkozást is folyamatosan feltételez az, ha valaki sakkozik."
Polgár Judit

Van egy programunk a képességfejlesztő sakk, amit nem sakkoktatók tanítanak, hanem pedagógusok használják: sakk, mint hétköznapi képességfejlesztés. Magyarországon már több mint ötszáz iskolában és óvodákban is használják a Sakkjátszótér programunkat. Nagyon sok párhuzamot hozunk, az egésznek az élmény játékos formája a lényeg, hogy a gyerekek úgy tanulnak, hogy egyik információt hozzá tudják tapasztani a másikhoz.

A Sakkpalotánál a koordinátarendszeren keresztül meg tudják tanulni, merre mennek: jobboldal, baloldal, átló, stb. A matematikában különböző más tantárgyakba is beintegrálva használjuk a sakkot, mint motiválóeszközt, mint kreatív játékot.

Nagyon pozitív a visszajelzés ezzel kapcsolatban, sőt vannak mérések is azokkal az osztályokkal, ahol Sakkpalotáztak, illetve ahol nem: jobban olvasnak, aktívabbak, szívesebben járnak az órára. Ez egy nagyon nagy öröm nekem, hogy nemcsak én és a csapatom gondolja így, hanem a visszajelzések alapján a gyerekek is nagyon szeretik, a szülők is látják a fejlődést.

Illetve a pedagógusoknak is így egy kreatív keretet biztosítunk és részükről is pozitív a visszajelzés, hogy milyen jól tudják alkalmazni a Sakkpalotát, hogy hétköznapi tudásra tegyenek szert a gyerekek ezeken keresztül, úgy, hogy talán észre sem veszik. Több országból is érdeklődnek, Kínában már elkezdték bevezetni.