Pénzmosás nagyban, nagybankokban

2020.09.21

Több mint kétezer olyan jelentés szivárgott ki a nemzetközi médiában, melyben bankok ügyfeleik potenciális pénzmosási tevékenységeiről számolnak be az egyik amerikai pénzügyi felügyeleti szervnek, a Fincennek.

Mindez az ágazati szabályozás hiányosságaira hívja fel a figyelmet.

A papírok alapján nemzetközi, amerikai, német, és brit bankok mostak pénzt a táliboknak, ex-szovjet oligarcháknak, drogbáróknak, piramisjátékosoknak, Észak-Koreának és Iránnak.

A gyanús tranzakciókból mintegy 1,3 milliárd dollárnyi a Deutsche Bankon, félmilliárd a JP. Morganen folyt keresztül. De a top10-es listán megtalálható a Standard Chartered, a HSBC, a Barclays vagy éppen a Bank of New York Mellon neve is.

A kiszivárgott 2100 darab, pénzmosás-gyanúról készült jelentés 1999 és 2017 közötti. Összértékük meghaladja a 2 ezer milliárd dollárt.

Mivel a bankok évente mintegy 2 millió pénzmosási jelentést küldenek a Fincennek, mindez csak a jéghegy csúcsa, töredéke lehet a tényleges összegnek.

A dokumentum kiemeli; az amerikai pénzügyi felügyeleti szerv (Fincen) általában nem kötelezi a bankot, hogy azonnal állítsa le a gyanús ügyféllel a pénzügyi tevékenységét, így az folytatódhat tovább.