Példátlan zuhanást produkált a brit gazdaság áprilisban

2020.06.15

Havi szinten az eddigi legnagyobb zuhanást produkálta a brit gazdaság áprilisban: a GDP az előző hónaphoz képest 20,4 százalékkal csökkent, a legjelentősebb rontó tényező az autóipar visszaesése volt.

A brit statisztikai hivatal, az ONS adatismertetése szerint a február és április közötti három hónapban 10,4 százalékkal csökkent a GDP-érték az eggyel korábbi, januárral zárult háromhavi időszakhoz képest.

Jonathan Athow, az ONS gazdaságstatisztikai részlegének vezetője szerint a gazdaság összes szegmensét érintette a krízis, a vendéglátást, az oktatást, az egészségügyet és az autóipart.

Márciusban 5,8 százalékkal esett vissza havi összevetésben a brit gazdaság teljesítménye, de mivel a pandémia miatti korlátozó intézkedéseket a londoni kormány március végén vezette be, azok teljes körű hatása áprilisban jelentkezett.

"Úgy gondolom, hogy időbe fog telni, mire visszatérünk a normál helyzetbe, már nagyon várjuk, hogy visszatérjenek külföldi látogatóink, valószínűleg még idén, de lehet, hogy csak jövőre. 12 hónap leforgása alatt a kliensek 95 százalékát elvesztettük. Ezért rendkívül fontos, hogy a kormány segítse az újrakezdésben. mondta JaceTyrell a New West End Company igazgatója.

A brit autógyártók és autókereskedők szövetségének havi összesítése szerint áprilisban mindössze 197 személygépkocsi készült a szigetországban, ami 99,7 százalékkal kevesebb, mint tavaly áprilisban - mindez több mint 12 milliárd fontnyi bevételkiesést okoz majd idén a brit autóiparnak.