Pattanásig feszült a helyzet Grúziában

2021.02.24

Grúziában tántoríthatatlan az új kormányfő, habár több ezres lakossági tiltakozás szerveződött pár óra alatt az ellenzék vezetőjének keddi letartóztatása miatt. Nyika Meliját azzal az indokkal vitték el a rendőrök, hogy nem fizette ki a teljes óvadékot a 2019-es zavargások miatti perében.

Előzetes letartóztatásáról a múlt héten döntött a bíróság, és ez megosztotta a kormánypártot is. Az előző kormányfő, Giorgi Gaharia lemondott Melija bebörtönzése miatt.

A helyére lépő Irakli Garibasvili szerint a helyzet így, hogy érvényt szereztek a törvényes rendnek, megérett a konfliktus tárgyalásos rendezésére. Ezért arra kért minden politikai erőt, "amelynek drága Grúzia jövője", hogy bocsátkozzon őszinte és megfontolt tárgyalásba nem azt hangsúlyozva, ami elválasztja, hanem azt, ami összeköti a többiekkel. "Tekintettel a pillanatnyi nehézségekre, ez a párbeszéd és nem az összetűzés ideje" - mondta a frissen hivatalba lépett grúz miniszterelnök, aki szerint Nyika Melija közönséges bűnöző, és értetlenül áll az előtt, hogy "az ellenzék bevesz a soraiba ilyeneket".

Az ellenzék eközben tartja magát ahhoz, hogy a kormányzó Grúz Álom párt elcsalta a tavalyi választásokat.

Melija keddi letartóztatása után nem sokkal több ezren gyűltek össze a parlament előtt Tbilisziben. Egymás után húzták fel sátraikat jelezve, hogy maradnak, amíg Meliját el nem engedik. A helyi sajtó úgy tudja, hogy körülbelül húsz embert vittek el onnan a rendőrök.

Gaharia el akarta kerülni az újabb politikai válságot

Az előző kormányfő, Giorgi Gaharia azért mondott le, mert nem értett egyet a Melijára vonatkozó bírósági döntéssel. Szerinte az ellenzéki vezető előzetes letartóztatása ellehetetleníti a politikai és társadalmi párbeszédet a választások óta folyamatosan növekvő feszültségben.

Nyika Melija bírósági ügye korábbra megy vissza: azzal a váddal fogták perbe, hogy szította az indulatokat 2019-ben, amikor tömegek ostromolták meg a parlamentet, miután egy orosz képviselő a grúz törvényhozás házelnökének pulpitusán mondott beszédet egy nemzetközi rendezvényen.

(A grúz vezetés kérésére a magyar diplomácia Georgia néven jegyzi a volt szovjet tagköztársaságot, de a Magyar Tudományos Akadémia Földrajzinév-bizottsága nem ajánlotta a névhasználat megváltoztatását mondván, hogy értelemzavaró. A magyar köztudatban a Grúzia név él, ráadásul (régi)új formája könnyen összekeverhető az amerikai Georgia állammal.)