Ötödik hónapja nő a munkanélküliség az EU-ban

2020.10.02

Augusztusban már sorozatban az ötödik hónapja nőtt a munkanélküliség Európában. A kiterjedt állami támogatási programok sem képesek a végtelenségig felszínen tartani a koronavírus-járvány miatt megrogyott vállalkozásokat.

A munkanélküliségi ráta az Európai Unióban elérte a 7,4 százalékot, az év nyolcadik hónapjában 15,603 millió embernek nem volt állása.

A nők és a fiatalok a legérintettebbek. A 25 év alatti munkanélküliek száma júliusról augusztusra 64 ezerrel nőtt.

A 21 éves Mary Lopes korábban pincérként dolgozott egy lisszaboni étteremben. Az utolsó hónapban ledolgozott 15 napját már ki sem tudták fizetni.

"Az étterem vezetője közölte velünk, hogy a járvány miatt be kell zárni. Egy héttel később üzent, hogy beteg és sem azt a bért nincs módja kifizetni, amivel még tartozik, sem azokat a hónapokat, amikor tavasszal otthon maradtunk" - mondta.

A nők valamivel nagyobb arányban veszítik el a munkájukat, mint a férfiak.

Anabela Santos öt hónapig nem tudta fizetni a csekkjeit, miután az étterem, ahol dolgozott, lehúzta a redőnyt.

"Közben szerencsére elkezdték folyósítani a munkanélküli segélyt, és így el tudtam kezdeni törleszteni a felgyülemlett tartozásomat, de a mai napig nem találtam munkát" - közölte.

A közgazdászok a munkanélküliség további emelkedésére számítanak, mert a bértámogatási programok az elkövetkező hónapokban lejárnak, a járványhelyzet viszont marad.