Örökre átalakíthatja a színházakat az online közvetítés

2020.11.17

A koronavírus-járvány miatt bezárt színházak a kiutat keresik - és úgy tűnik, a gondok egy részére megoldást jelenthetnek az egyre népszerűbb online közvetítések. November 14-én a padlás 999. előadását online közvetítés formájában tartotta meg a Vígszínház az eSzínház online platformon keresztül, amire több mint tízezer jegy kelt el. Bár a közvetítés nem volt problémátlan - a kései jegyvásárlók egy része nem tudott csatlakozni - a tömeges érdeklődés azt mutatja, hogy egy idáig lebecsült, de létező piacra találtak a színházak.

- Az, hogy van egy ilyen lehetőség, hogy a SzínházTV-vel együttműködve az előadásaink egy részét fel tudjuk venni, illetve online közvetíteni tudjuk, ez tulajdonképpen most az életben maradást jelenti - mondta az Euronewsnak a Budaörsi Latinovits Színház igazgatója, Berzsenyi Bellagh Ádám. A Latinovits Színház négy előadást is rögzít a SzínházTV stábjával, mindegyiket egy adott időpontban játsszák le, vagyis a nézők egyszerre látják az előadást. Az igazgató azt mondta, a színház stábjának és a társulatnak minden egyes előadás felvétele egy napnyi plusz munkát jelent, ennyi ideig tart, amíg a kamerákra tekintettel átalakítják, lepróbálják és eljátsszák a már repertoáron lévő darabot.

Alkalom szüli a streaming-szolgáltatót

Magyarországon csak kevés színház engedheti meg magának, hogy kamerákba, közvetítő technikába fektessen és erre alkalmas munkaerőt vegyen fel - így tett például az Örkény. Az ősszel két kifejezetten online színházi közvetítésekre szakosodott magyar platform is elindult, a SzínházTV és az eSzínház, amelyek bár megközelítésükben különböznek, de hasonló szolgáltatást kínálnak: felszerelést és szakembereket a felvételek elkészítéséhez, valamint megfelelő online felületet a közvetítéshez, illetve a jegyek árusításához. Az eSzínház az Alapítvány a Magyar Színházakért kezdeményezéséből nőtte ki magát, amelynek a célja a lefutott, de jelentősnek gondolt előadások dokumentálása volt, ilyeneket már korábban is elérhetővé tettek, de a színházi közvetítéseket most szeptemberben kezdték el. A SzínházTV-t kifejezetten a tavaszi bezárás után kezdte el összerakni egy színházi emberekből álló baráti társaság, és november 12-én debütáltak az Egy őrült naplójának online változatával a Jurányiból.

Extra szolgáltatások

Ha már a színház-streaming itt van, mindenütt keresik annak a módját, hogyan lehetne abból többet kihozni, mint hogy a tévében kell nézni az eddig személyes részvétellel zajló, a nézőtérrel együtt lélegző előadásokat.

- Nálunk elsődleges szempont, hogy a streamben rengeteg legyen a közeli, hogy abban olyan dolgokat láthasson a néző, amit a nézőtérről nem - mondta az Euronewsnak Gáspár Ildikó, az Örkény rendezője és az ottani online közvetítések ötletgazdája. - Még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy ha valakinek tetszett a színházban az előadás, akkor utólag megnézze az élő közvetítést is, mert teljesen más élmény lesz.

A technikában rengeteg a kreatív lehetőség is: Gáspár Ildikó a színház, film és videójáték határmezsgyéjén mozgó előadásokról, a néző által váltogatható kameraképekről is beszélt, amelyek jobban kihasználják a médiumban rejlő potenciált. A SzínházTV-nek Kovács Patrícia személyében olyan háziasszonya van, aki az előadás előtt bevezeti a nézőket az adott darab világába, a szünetekben a pedig a kulisszák mögé és az öltözőkbe is.

Nem csak a túlélés a cél

Azt mindenki, akivel beszéltünk, ugyanúgy hangsúlyozta, hogy az online színházi közvetítés nemcsak arra lesz jó, hogy a színházak jövedelemhez jussanak a járvány alatt, hanem hosszabb távon is, mert olyanokhoz is eljuthatnak általa a színházak, akik személyesen nem jutnak el a színházakba.

- Nem csak a világjárványra kell gondolni, az online közvetítéssel elérhetőek olyan nézők, akik korábban nem - mondta az Euronewsnak Légrádi Gergely, az eSzínház vezetője. - mondjuk például földrajzi korlátok miatt, mert vidéken vagy a határon túl élnek.

- Nyilvánvaló volt, hogy ahogy a New York-i Metropolitan vagy a National Theatre Londonban, Magyarországon is előbb-utóbb gondolni kell azokra akik több száz kilométerre laknak - erősítette meg Radnay Márk, a SzínházTV művészeti vezetője.

Összességében mindenki számára most vált nyilvánvalóvá, hogy a színházaknak és így közvetve ezeknek a szolgáltatóknak a járványtól függetlenül is van keresnivalójuk a piacon, hiszen például a nagyobb presztízsű fővárosi színházak népszerűbb előadásaira a járvány előtt a lehetetlennel volt határos jegyet szerezni. Ezt támasztotta fényesen alá a Padlás esete.

- A Padlás kivételes előadás a magyar színházi életben, de az erősebb, izgalmasabb előadásokkal meg lehet tölteni több mint egy telt házat - mondta Légrádi. - A virtuális nézőtérre jóval több nézőt lehet beengedni, kérdés, hogy a színházak mennyire akarják korlátozni a nézőszámot, hiszen nem akarják megenni azokat a nézőiket, akik a pandémia után remélhetőleg visszatérnek a nézőterekre.

De mi lesz a járvány után?

- Szerintem az online streamingre azután is szükség lesz - mondta az Euronewsnak Kovács Patrícia színésznő, a SzínházTV háziasszonya. - Amikor kiírom bármilyen online felületre, hogy ekkor és ekkor premierem lesz, rengeteg hozzászólást kapok, hogy de kár, hogy nem tudok menni, mert vidéken élek, mert külföldön élek, mert a gyerekek miatt nem tudok menni, és az online közvetítés megoldja ezt a problémát. Ugyanakkor nem hiszem, hogy a nézők annyira rákapnának a streamingre, hogy azután se menjenek színházba, amikor már lehet, mert arra az élményre mindenki vágyik, hogy végre nyugodtan beüljön egy előadásra.

- Más dolog közvetítést látni a Barcelona meccséről, és más dolog ott lenni a stadionban - mondta ugyanerről Radnay Márk. - A színház a színész és a néző aznapi kapcsolatáról szól. Mi azt szeretnénk, ha úgy lehetne online közvetítést csinálni, hogy a nézőtér is tele van, és az online nézők hallják a tapsot, a nevetést is.

Mindkét szolgáltató vezetője azt mondta, hogy nem aggódnak a konkurencia miatt. Az eSzínház 15 streamet csinált novemberben, a SzínházTV ugyan most indult, de gőzerővel veszik fel az előadásokat, részben attól tartva, hogy még szigorúbb korlátozások lesznek, amik a közvetítéseket is ellehetetlenítik. Gyakorlatilag annyi a megkeresés, hogy bőven jutna másnak is.

- Ez a piac most több szolgáltatót is elbír kettőnél, és szerintem lesznek is még jelentkezők - mondta Légrádi. - Hogy mi lesz egy ilyen szolgáltatással a járvány után, az attól függ, hogy ki milyen hosszú távra tervez, milyen profitot akar ebből realizálni. Mi a magunk ütemében próbálunk előre menni, hogy akkor is nézzenek minket, amikor a pandémiának már vége.