Óriási változásokat hoz az 5G

2019.11.13

A "negyedik ipari forradalom" olyan technológiák kombinációját használja, amelyek elmossák a határt a fizikai és a digitális világok között. Hamarosan összekapcsolt tárgyak milliárdjai hoznak majd létre adatokat, amelyekkel növelhető a termelékenység és javítani lehet az életminőséget.

Ezért a telekommunikációs ágazat, a vállalkozások és a kormányok világszerte terveket dolgoznak ki az 5G fejlesztésére. Rendkívül gyors kapcsolódása révén lehetővé válik a mesterséges intelligencia és a Dolgok Internetének kiépítése. Európa számára kulcsfontosságú, hogy az innováció élvonalában maradjon. Miként lehetséges ez? Együttműködéssel.

Több ágazat (technológia, ipar, energia és egészségügy) európai vezetői gyűltek össze Párizsban a Huawei Európai Innovációs Napján és az Eco-Connect-eseményeken, hogy együtt találják meg a módját, miként gyorsítsák a kontinens digitalizációját.

Abraham Liu, Huawei:

"A Huawei több mint 20 éve működik Európában. Megoldásainkkal segítjük az Európai Információs Autópálya kiépítését a következő generációk számára, hogy vezető szerepük legyen a negyedik ipari forradalomban. Csak a 2018-as évben a Huawei több mint 12,8 milliárd euróval járult hozzá az európai GDP-hez, és 169 000 munkahelyet teremtettünk az EU-ban."

Ugyanakkor az EU és néhány uniós tagállam, például Németország aggódik amiatt, hogy biztonsági kockázatot jelent 5G-n dolgozni nem uniós, államilag támogatott cégekkel. Úgy vélik, ez sebezhetőbbé teheti Európát a kibertámadásokkal szemben, és függővé a külföldi beszállítóktól. Európa nemrég ajánlásokat fogalmazott meg, hogy biztonságosabbá tegyék az 5G hálózatot.

Az egyik német telekom-szolgáltató vezetője fontosnak tartja, hogy lépést tartsanak az innovációval.

Marcus Grubusch, Tempton Industrial Solutions:

"A Huaweinek van jelenleg vezető technológiája, a többiek talán 18-24 hónappal mögötte járnak. Kíváncsi vagyok arra, hogy az ajánlás mögött politikai okok rejlenek-e, hiszen a Huawei már most is szállít felszerelést a 3G-hez és a 4G-hez."

Josianne Cutajar, EP-képvisleő

"Amikor Európa szabályoz, azt nem lenne szabad korlátozásként tekinteni, hanem mint lehetőséget a jobb sztenderdekhez. Mindemellett ez nem jelenti azt, hogy nem működhetünk együtt külföldi partnerekkel, mert ez azzal járna, hogy elszigetelődhetünk".

A Huawei úgy véli, szakértelme kulcsfontosságú ahhoz, hogy Európa olyan új lehetőségeket ragadjon meg, mint a mesterséges intelligencia.

Jiang Tao, alelnök, Intelligent Computing, Huawei

"100 millió eurót fogunk befektetni, hogy mesterséges intelligencia-rendszert építsünk ki. Ez a Huawei Atlasz 900, a legerősebb mesterségesintelligencia-klaszter a világon. Ha az eget kémleljük, nagyjából 200 ezer csillagot látunk, és a tudósoknak most 74 órára van szükségük ahhoz, hogy egy kutatást elvégezzenek. Ha az Atlasz 900-at használják, ez csak 10 másodperc."

A mesterséges intelligencia nemcsak a robotokról, a számítógépekről és az okosgyárakról szól, hanem, valós alkalmazásokról is, az emberek mindennapi életében. Hello Alex, mesélj nekünk a StorySignról!

Alex Lee, Huawei:

"Örömmel. Ez a történet közel áll a szívemhez. Van egy 3 éves lányom, szeretek neki olvasni esténként, hogy ezzel is közelebb kerüljünk egymáshoz. 32 millió süket gyermek él a világon, szóval nem mindenkinek ugyanolyanok a lehetőségei. A Huawei szorosan együttműködött az Aardman Animation stúdióval, hogy létrehozzuk a StorySign-t. Ezt az alkalmazást ingyen le lehet tölteni. Úgyhogy egyszerűen megnyitom az applikációt, a könyvhöz teszem, és jelnyelvvé fordítja le a szöveget."

A Huawei stratégiájának középpontjában az áll, hogy minél többen részesüljenek a digitalizáció előnyeiből. A Tech4All nevű projektjével technológiával akarja ellátni az embereket. A Huawei azt ígéri, minden felmerülő biztonsági aggályt eloszlat majd.

Karl Song, alelnök, Global Communications, Huawei

"A következő öt évben azt szeretnénk, hogy további 500 millió ember kapcsolódjon be ebbe. Nagyon fontos a Huawei számára, hogy együttműködjön Európával. Technológiai kérdésként tekintünk a kiberbiztonságra. Ésszerűen, tényekre alapozva meg tudjuk oldani ezt a kérdést."

Európa úgy kezeli az 5G-t, mint kiemelkedő eszközt ahhoz, hogy versenyben maradjon a világpiacon, amelynek bevétele 2025-re globálisan várhatóan eléri a 225 milliárd eurót.