Orbán Viktornak írt nyílt levelet Karácsony Gergely, szorosabb együttműködést kérve

2020.09.10

Orbán Viktornak írt nyílt levélben fogalmaz meg kéréseket a magyar kormányhoz Karácsony Gergely. Budapest főpolgármestere kevesli a védekezéshez szükséges információt, amit a kormánytól kap az új koronavírus-járvány második hullámának elején. Széles körű ingyenes tesztelést és az oktatás védelmére hatékonyabb intézkedéseket sürget a főpolgármester, továbbá felhívja a figyelmet arra, hogy heteken belül átterjedhet a fertőzés a fiatalokról az idősebbekre.

A miniszterelnökhöz írt nyílt levélben elsőként említi Budapest főpolgármestere, hogy kevesli a kormánytól kapott tájékoztatást:

(...) a felelős kormányzati szervektől a védekezésben eddig is jelentős szerepet játszó önkormányzatok - az első hullámhoz hasonlóan - továbbra sem kapnak érdemi tájékoztatást, semmiféle pluszinformációt. Meggyőződésem, az állampolgároknak is egyre nagyobb szükségük lenne a jelenleginél több és pontosabb információra a kormányzati szervek részér

Karácsony Gergely arról is tájékoztatja Orbán Viktort, hogy a főváros vezetése mindent megtesz azért, hogy a tömegközlekedésben teljes legyen a maszkhasználat, illetve kiemelt feladat a szociális intézményben élők és dolgozók védelme.

A főpolgármester felhívja a miniszterelnök figyelmét arra, hogy sok ember számára a jövedelemhez képest túl nagy anyagi teher a tesztek kifizetése:

A kormány által felkért szakértők éppúgy, mint az orvosi kamara szakemberei fontosnak tartják az egyéni tesztelések azonnali bővítését, az ingyenes tesztek elérhetővé tételét az ország minden területén

Karácsony Gergely azt kérdezi a levél folytatásában Orbán Viktortól, hogy mit tervez a kormány a tesztkapacitások bővítése és a hozzáférhető ingyenes tesztelés érdekében.

Orbán Viktor délután reagált Karácsony Gergely nyílt levelére

A miniszterelnök szerint a főpolgármesternek megfelelő munkakapcsolatot kell kiépítenie a kormány operatív törzsével. A kormányfő a levelében biztosította Karácsony Gergelyt, hogy a budapesti intézkedéseket szigorító javaslat a főpolgármester bevonása nélkül nem kerülhet a kormány asztalára.

A miniszterelnök azt írta: az operatív törzs munkájának eredménye mindenki számára hozzáférhető, így "az önkormányzat, a főváros és a főpolgármester úr számára is".

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta a kormány operatív törzset működtet Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes vezetésével. A járvány kezeléséhez szükséges összes információt és szakmai tudást az operatív törzs gyűjti össze, s javaslatot tesz a kormánynak és a közegészségüggyel foglalkozó állami szerveknek, mit tegyenek, illetve mit ne tegyenek - olvasható a levélben.