Orbán Viktor: március 29-ig maradnak a korlátozások

2021.03.19

A hatályban lévő korlátozó intézkedések március 29-ig biztos, hogy érvényben maradnak, jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az állami médiában.

A kormány azért hosszabbította meg egy héttel az óvintézkedések hatályát, mert továbbra is a járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed hazánkban, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma.

Az érvényben lévő járványügyi óvintézkedések listáját itt olvashatják.

Tízezer fölött a napi fertőzöttek száma

A kormányzati tájékoztató portál pénteken közölt adatai szerint 10 759 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 549 839 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 213 beteg, így az elhunytak száma 17 841 főre emelkedett.

Jelenleg 10 264 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1174-en vannak lélegeztetőgépen.

A gyógyultak száma 364 808 fő, az aktív fertőzöttek száma 167 190 főre

2,5 millió ember oltása szükséges a nyitáshoz

A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban. A következő napokra ehhez a háziorvosoknak átlagosan 10 fő oltására elég AstraZeneca vakcina jut, további 44 fő idős embert tudnak kórházi oltópontra szervezni, ahol Szputnyik és Pfizer oltóanyagok vannak.

"Az újranyitást akkor tudjuk megkezdeni, ha 2,5 millió ember be lesz oltva" - emelte ki a miniszterelnök pénteki nyilatkozatából a koronavirus.gov.hu portál. Ez azt jelenti, hogy akkorra már minden 65 év feletti ember, aki regisztrálta magát, be lesz oltva. A kormányfő megbízta az operatív törzset, készítsék el az újraindítási tervet.

Orbán Viktor péntek reggel részt vett az operatív törzs egyeztetésén a Belügyminisztériumban, erről a Facebookon tett közzé képeket:

A beoltott emberek száma pénteken fogja átlépni a másfélmilliót, 1,260 ezren pedig már megkapták a védettségi igazolványt. Orbán Viktor szerint azokkal együtt, akik a betegségen igazoltan átestek kétmillió körül van a koronavírustól védettek száma Magyarországon.

A kórházi kapacitásokkal kapcsolatban elmondta, 1618 lélegeztetőgéppel felszerelt szabad ágy van még, míg Covid-ágyból további 11 ezer. A kórházigazgatóktól azt a tájékoztatást kapta, hogy mindenki el tudja látni feladatát.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón arról beszélt, hogy a szerdán zárult nemzeti konzultáció alapján döntenek majd a nyitásról és a védettségi igazolvány részleteiről.