Orbán Viktor ismét Varsóban tárgyalt a költségvetési vétóról

2020.12.09

Magyarországnak és Lengyelországnak jó esélye van a győzelemre az európai uniós költségvetési vitában, a közösségi források kifizetéséhez fűzött jogállamisági feltételrendszer ügyében, ha a következő napokban jó irányba haladnak tovább a dolgok - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedd este Varsóban, miután tárgyalt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel, valamint a lengyel kormánypárt elnökével, Jaroslaw Kaczynskivel.

Orbán Viktor Varsóban   -   Szerzői jogok  Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Orbán Viktor Varsóban - Szerzői jogok Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

A kormányfő a Polsat News lengyel hírtelevíziónak adott interjújában azt mondta, hogy Budapest és Varsó között egyetértés van minden főbb témában, a két ország érdekei egybeesnek.

Orbán Viktor úgy látja, hogy jelenleg közelebb van egymáshoz Magyarország és Lengyelország, valamint az EU német soros elnökségének és több más tagállam kormányának az álláspontja, mint néhány héttel vagy nappal ezelőtt.

Ezt a nézőpontot erősítette meg Piotr Müller lengyel kormányszóvivő is a miniszterelnökök találkozója után. Újságírói kérdésre válaszolva a Müller úgy vélte: van esély arra, hogy a csúcson megegyezésre jutnak.

Szintén újságíróknak válaszolva Müller megerősítette, hogy Varsó napok óta az EU tanácsának német soros elnökségével is egyeztet, olyan konszenzust keresve, mely összhangot teremtene a lengyel-magyar, illetve a német elnökség által képviselt álláspont között.

A szóvivő elmondta, Lengyelország és Magyarország az európai uniós tárgyalásokon ragaszkodik a költségvetési és a jogállamisági témák szétválasztásához. A lengyel kormány ezt az álláspontot képviseli majd az uniós tagországok állam- és kormányfőinek csütörtökön kezdődő találkozóján.

Mateusz Morawiecki a nap folyamán tartott sajtóértekezletén elmondta: az Európai Unió állam- és kormányfőinek csütörtökön kezdődő csúcstalálkozója előtt az uniós források feltételrendszeréhez kapcsolódó témában "szinte naponta tárgyal a magyar miniszterelnökkel". A lengyel kormányfő hozzátette, elképzelhető, hogy újabb uniós csúcstalálkozóra lehet szükség a költségvetés ügyében, majd megismételte, tartja magát az Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen elfogadott budapesti nyilatkozathoz.

Morawiecki újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az uniós források ügyében a költségvetési és a jogállamisági kérdéskört nem szabad "összekeverni".