Orbán Viktor: idén kiskarácsony lesz

2020.12.18

A magyar miniszterelnök szerint karácsonyt és szilvesztert már "elintézték", az új koronavírus elleni védőoltások beadását december 27-én kezdik.

Orbán Viktor távozik a brüsszeli EU-csúcsról 2020. december 11-én   -   Szerzői jogok  Francisco Seco/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved
Orbán Viktor távozik a brüsszeli EU-csúcsról 2020. december 11-én - Szerzői jogok Francisco Seco/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

A miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióbeszédében elmondta: először az egészségügyi dolgozókat fogják ingyen, és önkéntes alapon beoltani. Először a Dél-pesti Centrumkórházban, utána pedig a megyei kórházakban. (Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is erre a napra tette az európai oltóprogram kezdetét.) Első körben 35 ezer embernek elegendő vakcina érkezik az országba, de a miniszterelnök arról nem beszélt, hogy milyen típusú oltóanyag lesz.

Karácsonnyal kapcsolatban arra utalt Orbán Viktor, hogy az ünnepek alatt is maradnak a szigorú szabályok, de szenteste szeretne egy kis lazítást elérni. Arról egyeztetnek a szakemberekkel, hogy ezen az este a 10 fős létszámkorlátba ne számítsák be a 14 alatti gyerekeket. Erről a hétfői kormányülésen döntenek.

A miniszterelnök hozzátette: idén "kiskarácsony" lesz, a családlátogatásokról le kell mondanunk, mert "azzal árthatunk a rokonainknak". Talán majd húsvétkor, vagy jövő karácsonykor tudjuk megülni az ünnepeinket - jelentette be a miniszterelnök.

Orbán Viktor kijelentette: még péntek esete bejelentik a január 1-től bevezetendő gazdaságvédelmi programot, de ennek részleteiről reggeli rádióbeszédében még nem szólt.