Orbán Viktor: Európa rossz irányba megy

2021.02.04

A magyar miniszterelnök a bevándorlás visszaszorítását tartja legfontosabb feladatának - erről a német Stern című lapnak beszélt a politikus.

Orbán Viktor az Európai Unió tagállamai vezetőinek videókonferenciáján a Karmelita kolostorban 2021. január 21-én.   -   Szerzői jogok  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Orbán Viktor az Európai Unió tagállamai vezetőinek videókonferenciáján a Karmelita kolostorban 2021. január 21-én. - Szerzői jogok MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Magyarországon két százalék alatt van a bevándorlók száma, ez Orbán Viktor szerint "így van jól! Nem akarunk illegális bevándorlást, ez ellen a zöldhatáraink lezárásával védekezünk".

A miniszterelnök szembehelyezkedett Németország és több más uniós tagállam álláspontjával, mely szerint a bevándorlókat szét kellene osztani a tagállamok között: "Az egyik legfontosabb harcterünk Brüsszelben az, hogy nyugatról ne küldjenek migránsokat Magyarországra".

Orbán kifejezetten ellenzi a muszlimok bevándorlását. Elmondása szerint "Magyarországon ugyan vannak muszlimok, de létszámuk nem lép át egy meghatározott mértéket. "Nem akarjuk, hogy olyan mennyiségben jöjjenek Magyarországra, ami kulturális változásokhoz vezetne."

Az iszlámmal kapcsolatos személyes véleményére is rákérdeztek. "Mit szólna ahhoz, ha a lánya egy muszlim fiút mutatna be otthon?" A miniszterelnök azt mondta, megkérdezné a lányát, hogy biztosan jól meggondolta-e. Ha erre igen lenne a válasz, akkor "az én feladatom ott véget érne. A szülők nem élhetik a gyermekeik életét. Valószínűleg arra gondolnék, hogy a Jóisten hozta ezt a döntést. Az ember szereti a gyermekeit, függetlenül attól, hogy milyen utat választanak."

A magyar politikus az EU egyik legvitatottabb kormányfője, Magyarország és Németország közötti az utóbbi időben érezhetően megnőtt a feszültség. Orbán azt mondta, ő nem fél Németországtól, de a politikusoknak jobban meg kellene válogatniuk a szavaikat. A lap szembesítette néhány kijelentésével, amit Németországban provokációként értelmeztek. A politikus szerint szavai nem a németek ellen irányultak, a magyarok "egy nagyon pontosan fogalmazó nyelvet használnak."

Ugyanakkor sajnálkozását fejezte ki Deutsch Tamás mondatai miatt, melyben a német néppárti Manfred Weber szavait a Gestapo szlogenjéhez hasonlíotta..

Orbán szerint "ilyen feszült hangulatban egyetlen mondat is sokat tud rombolni". Angela Merkelről azonban elismerően szólt: "Neki egyszerre két keresztet kell hordania, egyrészt a német politikáét, másrészt az európai politikáét. Ezt mindig egyenesen teszi, tisztelet jár neki ezért!".

Az Európai Unió politikáját azonban élesen bírálta a magyar miniszterelnök. Azt mondta, ezt mutatják a puszta számok is: "tíz éve az EU adta a világgazdaság 25 százalékát. Ez mára 15 százalékra csökkent. A versenyképességet kellene növelni, de szomorúan vesszük tudomásul, hogy Európa nem ebbe az irányba megy".