"Orbán túszul ejtette az uniót" - brüsszeli reakciók a vétóra

2020.11.17

Sokan felháborodtak Brüsszelben azután, hogy Magyarország és Lengyelország is vétót jelentett be az európai költségvetés ügyében a jogállamisági mechanizmus miatt. A német Daniel Freund szerint Orbán Viktor túszul ejtette az EU-t. Manfred Weber szerint felelőtlenség blokkolni a válságalap kifizetéseit, Donáth Anna szerint kiderült, ha Orbán nem lophat magának, akkor Magyarországon más se kaphat pénzt.

A lengyel és a magyar kormányfő Brüsszelben   -   Szerzői jogok  Czarek Sokolowski/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved
A lengyel és a magyar kormányfő Brüsszelben - Szerzői jogok Czarek Sokolowski/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Juan Fernando López Aguilar, az Európai Parlament LIBE bizottságának elnöke az Euronewsnak azt mondta, szomorú hír a vétó, mert ez megerősíti azt, hogy Magyarországnak és Lengyelországnak is problémája van a jogállamisággal. A spanyol szocialista politikus szerint világos, z Európai Parlament nem tesz majd kompromisszumokat az ügyben.

Hasonlóan nyilatkozott csatornánknak Daniel Freund zöldpárti politikus is, aki az Európai Parlament tárgyalócsoportjának tagja volt a jogállamisági ügyben.

"Orbán Viktor túszul ejtette ejtette az egész uniót és az egész válságkezelést. Ráadásul nem is értelmes dologért harcol, hanem azért, hogy a személy gyarapodása miatt ellophassa az uniós forrásokat" - mondta Daniel Freund, aki szerint gazdasági válságot okozhat a lengyel és a magyar vétó.

"Amíg nincs egyhangú döntés, nem fogadják el a csomagot. És nem kezdhetik el kifizetni azoknak, akik erre várnak. Több ezer kisvállalkozás van csődközelben, ők számítanak erre a pénzre. Több millió európai számít erre a pénzre. Nincs sok időnk."

Az unió költségvetési biztosa, Johannes Hahn azt írta, csalódott, amiért a tagállamok nem tudtak előrelépni a költségvetési vitában. "Arra kérem őket, hogy vállaljanak politikai felelősséget és véglegesítsék a csomagot. Ez nem az ideológiákról szól, hanem arról, hogy segítsük az embereket a második világháború utáni legnagyobb válságban" - írta az osztrák néppárti politikus.

Donald Tusk néppárti elnök a Twitteren fenyegette meg a Fideszt a vétóról szóló bejelentés után. A lengyel politikus azt írta, aki a jogállami elvek ellen van, az Európa ellen van. "Világos állásfoglalást várok a tagpártjaink részéről. Az alapvető értékeink ellenzőit senkinek nem szabadna védenie" - írta Tusk a Fideszre utalva, amelynek néppárti tagságát tavaly függesztették fel a Néppártban épp a jogállamisági viták miatt.

A szintén néppárti Manfred Weber azt írta, a jogállamiság nem keletről, vagy nyugatról szól. "Ha tiszteletben tartják a jogállamiságot, nincs mitől tartani. De felelőtlenség megtagadni a válságalap pénzeit egész Európától az elmúlt évtizedek legsúlyosabb válságában" - írta a bajor politikus.

A momentumos Donáth Anna szerint "a mostani döntéssel az Orbán-kormány azt üzeni, ha a miniszterelnök és a családja nem lophat uniós pénzt, akkor abból Magyarország sem kaphat. Erről szól a vétóval való fenyegetés."

Hasonlóan vélekedett a DK-s Molnár Csaba is.

"Orbán egy dolgot világossá tett ma: ha nem lophat uniós pénzeket, akkor másnak se járjon az. "

_Kovács Zoltán kormányszóvivő csatornánknak is elmondta, majd a Twitteren is közölte, hogy Magyarország álláspontja nem változott a költségvetési vitában. _

"Egy esetleges válságért az összes felelősség azoké, akik Magyarország világos álláspontja ellenére ezt a helyzetet okozták" - fogalmazott.