Orbán megadta az alaphangot a külügyminiszteri ülés előtt

2020.01.13

A héten Irán megtorolta az egyik katonai vezetőjének likvidálását és rakétákat lőtt ki amerikai katonai bázisokra Irakban.

A múlt héten az Európai Unió alig találta meg a közös hangját az ügyben.

Most az Európai Tanács elnöke Zágrábban vette védelmébe az iráni atomalku megmentésére tett uniós kísérletet.

"A nukleáris alku nem tökéletes, de több, mint tíz évig tartott a kitárgyalása. Ez egy kommunikációs csatornát jelent. Ezért beszéltem hosszasan Rohani elnökkel, arról, hogyan játszhat nagyobb szerepet a régióban az Európai Unió" - mondta az Európai Tanács elnöke, Charles Michel.

Az unió az utóbbi időszakban két tűz közé szorult. Az Egyesült Államok felszámolná a nukleáris alkut.

Az iráni rezsim pedig bosszút forral és ez regionális feszültséghez vezethet. Ráadásul az ügy megkérdőjelezi az unió befolyását is.

Magyarország szerint Brüsszelnek Trump mögé kellene állnia a pénteki külügyminiszteri tanácsülésen.

"Én azt szeretném, ha az európai álláspont, amely nem világos ebben az ügyben, az az izraeli-amerikai álláspont felé tájékozódna. Tehát hogyha az európaiak álláspontja és az angolszászok, vagy mondjuk úgy, hogy az izraeliek és az amerikaiak közötti állásponthoz mért távolsága az csökkenne. Ebbe az irányba kéne haladni szerintem" - mondta Orbán Viktor.

Horvátországban nem értenek egyet Orbánnal.

"A saját pozíciónkat kell képviselni és egységes hangon kell megszólalni Irán ügyében. Ha egyhangúan támogatjuk az amerikaiakkal, az rendben van. De először határozzuk meg a saját álláspontunkat " - mondta egy horvát parlamenti képviselő, Miro Kovač.

Az uniós külügyminiszterek péntek délután egyeztetnek az iráni-amerikai konfliktusról. Magyarországot Szijjártó Péter képviseli majd.