Orbán: jó ütemben hoztuk meg szükséges szigorító intézkedéseket

2020.11.13

"Senkiről sem akarunk lemondani, nekünk minden élet számít" -mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő azt mondta, jó ütemben, kellő pontossággal hozták meg a koronavírus-járvány miatt szükséges szigorító intézkedéseket, és így 99 százalék feletti az esélye annak, hogy az egészségügyi rendszer működőképes marad, és minden magyar megkapja a tisztességes ellátást.

Orbán Viktor beszédet mond 2020. október 17-én   -   Szerzői jogok  MTI/Máthé Zoltán
Orbán Viktor beszédet mond 2020. október 17-én - Szerzői jogok MTI/Máthé Zoltán

Az Európai Unióban hetek óta Magyarországon az egyik legmagasabb a százezer főre jutó halálozások száma az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint.

5000 felett az új esetek száma

A péntek reggel közölt adatok szerint az elmúlt 24 órában 5097 új esetet regisztráltak, a tesztek több mint 20 százaléka volt pozitív eredményű. Elhunyt 99 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma 2883-ra emelkedett. 6690 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 518-an vannak lélegeztetőgépen.

Újabb elvonás az önkormányzatok büdzséjéből?

Orbán Viktor bejelentette, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének javaslatára, 5 százalékra csökkentik az elvitelre készülő ételek áfáját. Hozzátette, hogy elkötelezett az iránt, hogy jövőre érezhető mértékű adócsökkentés legyen, ha kell, a központi büdzsé és az önkormányzati költségvetések is vállalják ezt.

Szigorító intézkedések rohamléptekben

Számos intézkedést jelentett be az elmúlt pár napban Orbán Viktor magyar miniszterelnök, melyek célja a járvány terjedésének megfékezése.

Kedden este a köztévének adott interjúban közölte a kormányfő, hogy éjféltől kötelező a maszkviselés közterületen is. Hétfőn a Facebookon közzétett videóban sorolta fel a szerdától életbe lépő intézkedéseket, köztük az este 8 és hajnali 5 közötti kijárási tilalmat. A felsőoktatásban és a 9. osztály feletti online folytatódik a tanítás, gyülekezési és általános rendezvény tilalom lépett életbe, az éttermeket és a szabadidős létesítményeket bezárták.