Oltást kaphatunk karácsonyra

2020.11.30

Az európaiak akár még idén év vége előtt beoltathatják magukat, mondta az Európai Bizottság elnöke, miután az Unió megkötötte a hatodik vakcinaszállítási szerződését 160 millió adagról a Modernával.

Ursula von der Leyen arra kérte a 27 tagországot, hogy készítsék elő szállítási kapacitásukat az oltóanyag terjesztésére.

"Az elsők már decemberben megkaphatják az oltást, végre látszik a fény az alagút végén. Oltóanyagot mondtam, de az oltás a lényeg. Több millió fecskendőről beszélünk, hűtőszállításról, oltóközpontok felállításáról, képzett személyzetről. Mindennek készen kell állnia" - mondta az elnök.

A német Binder cég már elkezdte gyártani a hűtőkonténereket. A szuperhűtők egyenként 117 ezer adag oltóanyag tárolására alkalmasak.

"Teljesen olyan, mint egy normál mélyhűtő, csak a szigetelése vastagabb. Természetes hűtőközeget használunk, a külső és a belső hőmérséklet között majdnem száz fokos különbség van, a vakcinákat pedig kis dobozokban lehet tartani" - mondta Peter Wimmer, a Binder elnökhelyettese.

Egyes országokban már karácsony előtti lazításokra készülnek, így elképzelhető, hogy az új év valóban boldogabb lesz.