Oltanak a britek, szigorítanak a bajorok

2020.12.07

Megérkezett a koronavírus elleni oltóanyag az Egyesült Királyságba. A croydoni egyetemi kórház az elsők között kapott a Pfizer-BioNTech vakcináiból. A tömeges oltást kedden kezdik meg Nagy-Britanniában. Először az idősotthonok lakói és gondozói, továbbá a 80 év felettiek és az egészségügyi dolgozók lesznek beoltva.

"A vakcinákat mínusz 70 fokon tároljuk. Jelenleg az utolsó ellenőrzéseket végezzük. Akkor vesszük ki a fagyasztóból az oltóanyagot, amikor készen állunk rá, hogy rendben elkezdjük az oltási programot" - mondta Louise Coughlan, a kórház vezető gyógyszerésze.

A járvány már több mint 61 ezer áldozatot követelt Nagy-Britanniában, amely a világ első országa, ahol hatósági jóváhagyással kezdik meg a koronavírus-vakcina beadását.

Olaszországban is túllépte a 60 ezret a betegség miatt elhunytak száma.

Szászország és Berlin után Bajorországban a legmagasabb a fertőzöttek aránya Németországon belül. A bajor kormány további szigorításokat léptet életbe.

"Az esetszámok túlságosan magasak. Ez nem maradhat így, mert a már amúgy is túlterhelt egészségügyi rendszer összeomolhat. A bajorországi kórházak tele vannak. Már dolgozunk rajta, hogyan csoportosítsuk át a kórházi ágyakat" - jelentette ki Markus Söder tartományi miniszterelnök.

A tartományban szerdától veszélyhelyzetet hirdetnek, mindenki csak a legszükségesebb esetben hagyhatja el az otthonát.

Csehországban a járvány sem szabhatott gátat a Mikulás ünneplésének. Fényshow-val és látványos mutatványokkal szórakoztatták a családokat, akik az autójuk biztonságából élvezték a parádét.