Október óta nem volt ilyen alacsony a napi halálozási adat Magyarországon

2021.02.15

Az elmúlt 24 órában 1337 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 388 799 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma - derül ki a kormányzati tájékoztató oldalon hétfő reggel közölt adatokból. Elhunyt 46 beteg, így a járvány halálos áldozatainak száma 13 752 főre emelkedett. Október vége óta ez az első olyan nap, amikor kevesebb, mint 50 beteg halt meg.

Az oldal adatai alapján az elmúlt napon összesen 11 270 mintavételt végeztek. Ezeknek csaknem 12 százaléka volt pozitív eredményű.

A másik feltétel az, hogy a vakcinát világszerte legalább egymillió embernek beadták már. Menczer tájékoztatása szerint a világban már több mint 30 millió ember kapta ezt a vakcinát.
Koronavírus elleni oltásra várakoznak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. február 6-án Miskolcon.   -   Szerzői jogok  MTI/Vajda János
Koronavírus elleni oltásra várakoznak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. február 6-án Miskolcon. - Szerzői jogok MTI/Vajda János

A gyógyultak száma jelenleg 298 008 fő, az aktív fertőzöttek száma 77 039 főre csökkent. 3883 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 314-en vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 336 297 fő kapott oltást, közülük 129 339 fő már a második oltását is megkapta. Az elmúlt napokban a háziorvosok többsége már oltotta a védőoltásra regisztrált legidősebbeket (Pfizer-vakcinával) és a 60 év alatti krónikus betegeket (AstraZeneca-vakcinával).

Emellett négy budapesti kórházi oltóponton is oltani kezdték a bizonyos kockázati krónikus betegséggel nem rendelkező idősebbeket (Szputnyik V vakcinával). Ezen a héten is folytatódik a regisztrált idősek és a 60 év alatti krónikus betegek oltása.

Kedd délben érkezik több mint félmillió kínai vakcina

Elindult a magyar állam repülőgépe Pekingbe, közölte Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért felelős államtitkára a

A gép 550 ezer adag oltóanyaggal tér majd vissza, várhatóan kedden délben. Ez 275 ezer ember oltására lesz elegendő.

Szerbiában már használják

A Sinopharm oltóanyagát január 29-én kapott engedélyezte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI), azon a napon, mikor a kormány enyhített a feltételeken.

A módosított rendelet alapján olyan készítmény is használható Magyarországon, amit legalább három - köztük legalább egy európai uniós vagy európai uniós tagjelölt - országban engedélyeztek. EU-s ország nem engedélyezte, de a tagjelölt Szerbia igen, eddig körülbelül félmillió embert 

A másik feltétel az, hogy a vakcinát világszerte legalább egymillió embernek beadták már. Menczer tájékoztatása szerint a világban már több mint 30 millió ember kapta ezt a vakcinát.

A kínai állam tulajdonában lévő cég szerint oltóanyaguk 79 százalékos hatékonyságú.