Öblögetéssel tesztelik a cseh zenészeket

2020.12.17

Újfajta koronavírus-tesztelési módszert vezettek be a Cseh Filharmonikusoknál. Bár a zenekar előadásait csak online élvezhetik a komolyzenekedvelők, és a próbák is üres teremben zajlanak, fontos, hogy a zenészeket rendszeresen szűrjék.

A PCR-tesztelés bonyolult és viszonylag drága, ezért a zenekar tagjai öblögetéssel adnak mintát. Az új módszer egyszerű, sima vízzel kell gargarizálni fél percig, aztán egy tégelybe köpni a vizet.

- Akár otthon is meg tudod csinálni, és nem olyan csiklandós, vagy rossz, mintha az orrodból vett minta - mondta Jan Keller csellista.

- Szerintem sokkal kellemesebb az embereknek - mondta az oboista Vladislav Borovka.

A saját maguk által végrehajtott tesztelés után a zenészek feltöltik személyes adataikat az online rendszerbe, a mintákat tartalmazó tégelyeket pedig egyéni azonosítóval ellátva visszaküldik a laboratóriumba. A vizsgálat eredményét néhány órán belül megkapják.

Az öblögetéses tesztelést egy cseh kutató fejlesztette ki az olmützi egyetemen. A tudósok szerint pedig legalább annyira megbízható, mint az orrüregből vett mintákkal történő szűrés.

- A tégelyben egy olyan por van, ami szobahőmérsékleten, akár napokra stabilizálja a vírust. Ez a legnagyobb különbség a többi koronavírus-teszthez képest, amelyeknél a mintákat hűtve kell tárolni és szállítani - mondta a Molekuláris és Transzlációs Medicina Intézet igazgatója, Marian Hajduch.

A kutatás fő eredménye tehát a mintát hordozó por, amelynek kifejlesztését az Európai Infrastruktúra a Transzlációs Medicináért program támogatta.

- A Cseh Filharmonikusok tagjai elégedettek a teszteléssel, ami ezentúl bárki számára hozzáférhető - mondta az Euronews tudósítója, Jiri Skacel.