Nyomtatott lélegeztetőkészülék és érintésmentes képernyő a koronavírus ellen

2020.08.27

A Global Japan eheti epizódjában bemutatjuk, hogyan képes életeket menteni a japán technológia. Egy másik találmány pedig a betegségek terjedését előzi meg. Ezt a lélegeztetőkészüléket bárhol elő lehet állítani, még az űrben is. Mindössze négy nyomtatott részből áll. Terveit a Nemzetközi Űrállomásra is elküldték.

Japánból, Niigatából egyik megalkotója, Ishikita Naoyuki csatlakozott műsorvezetőnkhöz, Chris Burns-höz.

Chris Burns, Euronews:

Doktor úr, ez az űrtechnológia a Földön is alkalmazható, igaz?

Ishikita **Naoyuki**

"Projektünk egy altatógép előállításában gyökerezik. A koronavírus-járvány idején azonban lélegeztetőre van szükség, tehát csak leválasztottuk róla ezt a rendszert."

Chris Burns, Euronews:

"Miért forradalmi ez a lélegeztetőkészülék?"

Ishikita Naoyuki

"Az enyém pneumatikus. Nincs szüksége elektromos áramra, csak levegőnyomásra. Egy egyszerű lábbal működtetett pumpára és levegőkompresszorra. Levegő és oxigén elég a lélegeztető működtetéséhez."

Chris Burns, Euronews:

"És ingyen szeretné a világnak felajánlani, amint engedélyezik. Miért?"

Ishikita Naoyuki

"Miért ne? Az emberek segítése a természetes dolog. Szóval ha megosztom az adatokat, életeket menthetünk általa."

Létezik egy másik innováció is, amelynek szintén az a célja, hogy az űrhajósokat segítse. Ennek a Hiroshimában készült érintésmentes képernyőnek az ábrái a levegőben lebegnek, és az ember az ujjával kezelheti őket.

Az ASKA3D-nek nevezett innováció folyékony kristály kijelzőt képes a levegőbe vetíteni, valahogy úgy, mint egy hologram. Múzeumok, bemutatótermek már használják is ezt a technológiát.

Egy vonatút inspirálta az ASKA3D megalkotóját.

Otsubo Makoto:

"Egy üzleti út alatt kinéztem a shinkanzen ablakát, és 3D-ben láttam a világot. Az volt a megérzésem, hogy ha el tudnánk tárolni a fényinformációt abban a 10 milliméteres ablakban, akkor valóban lehetőség nyílna a kép levegőbe vetítésére. A lehetőségek tárháza végtelen... Lehet használni mozikban, nyilvános helyeken, ahol sokan összegyűlnek, vonatállomások jegykiadó automatáinál, ATM-eknél, autókban vagy gyárakban, hogy elkerüljék a koszos kezelőfelületek megérintését.