Nyomtatott házak nőnek Bajorországban

2020.12.01

Szeptemberben kezdődtek az Észak-Rajna-vesztfáliai Beckumban Németország első 3D nyomtatóval épülő lakóházának munkálatai. Alig 2 hónappal később pedig már a második lakóépületet, egy 5 lakásos társasházat építenek az új technológia alkalmazásával a bajorországi Wallenhausen-ben. A Beckumban épülő ház kétszintes, összesen 160 négyzetméter lesz. A másik, mintegy 380 négyzetméter lakóterülettel rendelkező 3 emeletes társasház Európa legnagyobb nyomtatott lakóépülete lesz, a nyomtatási folyamat várhatóan hat hetet vesz igénybe.

Munka közben a 3D nyomtató   -   Szerzői jogok  PERI_Reissner
Munka közben a 3D nyomtató - Szerzői jogok PERI_Reissner

A betonnyomtatás egyrészt gyorsabb a hagyományos technológiákkal, másrészt pedig összesen két ember kell hozzá: egyikük a vezérlést, másikuk a gép utántöltését végzi. Ehhez csak az alapozást, illetve a nyomtató felépítését kell elvégezni.

A nyomtató egy olyan moduláris gép, amely épületeket képes nyomtatni időzített kötésű, a célra speciálisan fejlesztett cementalapú anyagból, rétegenként építve fel a végleges méretű betonelemeket. A rendszer nyomtatófeje 3 tengelyen mozog egy fém kereten.

A nyomtató 1 m/s sebességgel halad, így egy egyméteres falat öt perc alatt tud teljese magasságban kinyomtatni. Megfelelő programozással a falban lévő vezetékek és csövek helyét szabadon lehet hagyni, a szerelvények beépítése után pedig lehet folytatni a nyomtatást.

Az első 3D nyomtatással készült házat Koppenhágában építették fel.