Nyitnak a brit iskolák, tavaly nyári szinten a napi áldozatok száma

2021.03.08

Az iskolák újranyitásával kezdődött meg a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások fokozatos feloldása az Egyesült Királyságban. Az országban javul a helyzet, a napi halálozások száma tavaly nyári szintre csökkent, és az elmúlt héten kevesebb új fertőzöttet regisztráltak, mint a járvány csúcspontján, január első felében egy nap alatt.

A vasárnap zárult héten 41 968 fertőzöttet azonosítottak tesztekkel, 19 077-tel, 31,3 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban. Az év elején még naponta izoláltak több mint 60 ezer, esetenként 70 ezerhez közeli számú új koronavírus-fertőzést az Egyesült Királyságban.

Egyre biztatóbb a járványügyi helyzet

Ugyancsak folyamatosan és jelentősen csökken a fertőzés okozta Covid-19-betegség miatt újonnan kórházi kezelésre szorulók száma. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az elmúlt egy hétben 5699 beteget kellett kórházba szállítani, 2400-zal, 29,6 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

A legnagyobb ütemben a halálozások száma csökkent. A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - a vasárnap este zárult 24 órában 82 páciens haláláról érkezett jelentés.

Legutóbb tavaly nyáron történt ennél kevesebb napi haláleset. Az év elején voltak olyan időszakok, amikor meghaladta a napi 1800-at a Covid-19-betegségben elhunytak száma. Az elmúlt egy hétben 1480-an haltak meg a betegség miatt, 790-nel, 34,8 százalékkal kevesebben, mint az előző hétvégén zárult egyheti időszakban.

Július végéig beolthatják a felnőtteket

"A lehető legoptimistábbak vagyunk. Újabb kockázatcsökkentő intézkedéseket vezettünk be. Folyamatosan maszkot hordunk, és ott van persze a tesztelés is. Ezen kívül pedig érdeklődve figyeljük a fertőzöttségi adatokat, és ezekhez igazítjuk a lépéseinket" - mondta egy középiskolai tanár.

A helyzet javulását a kormány az oltási programmal magyarázza. Az Egyesült Királyságban december 8-a óta már 22 millió ember, a felnőtt lakosság több mint 40 százaléka kapta meg a vakcina első dózisát. A brit kormány új célkitűzése az, hogy július végére a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 53 millió ember - megkapja az oltást.

Az eredeti oltási menetrend ezt a célt szeptemberre tűzte ki, de Boris Johnson brit miniszterelnök nemrégiben bejelentette: az oltási kampány eddigi lendülete alapján, és az ütem még további gyorsításának szándékától vezérelve a kormány a céldátumot július végére előrehozta.

Az ország teljes újranyitását a tervek szerint júniusig valósítják meg.