Nyílvesszővel gyilkolták meg az Amazonas törzseinek védelmezőjét, Rieli Franciscato kormányszakértőt

2020.09.11

Végzetes volt az Amazonas vidékén élő törzsek védelmezője Rieli Franciscato számára, hogy egy általa ismeretlen törzzsel találkozott. A brazil kormány etnikai szakértőjeként is dolgozó férfit nyílvesszővel ölte meg egy őserdei törzs.

Nem tudják, hogy ki barát és ki ellenség

Szakértők azzal magyarázzák a történteket, hogy a külvilágtól elzártan élő őslakosok nem tudnak hirtelen különbséget tenni, hogy egy feléjük közeledő ismeretlen segítő vagy ártó szándékkal keresi fel őket.

Franciscato szerdán váratlanul találkozott egy ismeretlen törzzsel egy, a Rondonia nyugat-brazíliai államban található rezervátumban. Az egyik őslakos ellenségesnek vélte a szakértő közeledését, ekkor lőtt rá nyíllal.

Rieli Franciscato, a brazil kormány etnikai szakértője, az Amazonas törzseinek védelmezője   -   Szerzői jogok  Fb
Rieli Franciscato, a brazil kormány etnikai szakértője, az Amazonas törzseinek védelmezője - Szerzői jogok Fb

A törzsi lét védelme egy gyorsan fejlődő világban

Az 56 éves Rieli Franciscato a brazil kormány Funai nevű, őslakosok ügyeivel foglalkozó hivatalánál dolgozott, és rezervátumokat szervezett a korábban háborítatlanul élő törzsek életformájának megtartását segítendő.

Franciscato aktivista volt egy környezetvédő és jogvédő szervezetben, az 1980-as években etnográfiai célokkal alapított Kanindében. A szervezet fő profilja az őslakosok eredeti életmódjának védelme, a természettel szimbiózisban élő törzsi lét megtartása a gyorsan fejlődő világban.

Franciscato halála egy olyan időszakban történt, amikor a brazíliai őslakosokat növekvő veszély fenyegeti az illegális földfoglalók, favágók és aránybányászok rohama miatt.

A brazil elnök az erőforrások kiaknázására bátorít

A természeti erőforrásokat a védelemre érdemes területeken a táj és az élővilág pusztítása árán kihasználó gazdasági érdekeltségeket folyamatosan bátorítja Jair Bolsonaro.

A radikális jobboldali politikusként emlegetett brazil vezető arra hivatkozik, hogy a világ a természetvédelem és a biodiverzitás óvásának ürügyén igyekszik megakadályozni Brazília fejlődését, a gazdaság, ezáltal az ország erősödését, hogy ne válhasson geopolitikailag a mostaninál jelentősebb tényezővé.

A brazil rendőrség csütörtöki közlése megerősítette, hogy a kormánytisztviselőt, az eldugott amazonasi törzsek ismert szakértőjét akkor lőtték íjjal mellbe, amikor megpróbálta megközelíteni az őslakos közösség lakhelyét.