Nyaraló politikusok: bűn és bűnhődés

2020.08.31

Az ír Phil Hogan a héten lemondott a kereskedelmi biztosi posztról, mivel legutóbbi írországi útján többször I megszegte a kormány járványügyi ajánlásait.

"Mélyen sajnálom, hogy az írországi utam ennyi gondot és felháborodást okozott az embereknek. Az emberek sokat szenvedtek a koronavírus-szabályok miatt. Emberek haltak meg, sokan aggódtak a családjuk miatt, és az üzleti életet és a társadalmat is aggasztotta a járvány. Természetesen egyetlen törvényt sem szegtem meg Írországban, de jobban is tarthattam volna magamat az ajánlásokhoz" - mondta Phil Hogan.

Most az ír kormánynak kell jelöltet állítania Hogan helyett. Ez nem lesz könnyű.

"Ez minden bizonnyal nagy fejfájást okoz majd Von der Leyen elnöknek, hiszen át kell alakítania a biztosi testületet. Ez nagyon valószínű. Ugyanakkor az valószínűtlen, hogy Írország ismét megkapná ezt a posztot. Emiatt más biztosok is feladhatják a saját tárcájukat, hogy megkapják a kereskedelmet. Azt hiszem ez a történet témát ad majd a következő hetekre" - mondta egy elemző, Alberto Alemanno.

Nem csak politikusok kerültek kellemetlen helyzetbe a vírusügyi előírások megszegése miatt, hanem nemesek is. A holland király és a királyné bocsánatkérésre kényszerült, mert a görögországi nyaralásuk alatt megszegték az emberek közötti távolságra vonatkozó szabályokat, amikor egy éttermi dolgozóval fotózkodtak.

Szijjártó Péter külügyminiszter ugyanakkor nem vett tudomást a korrupciós vádakról és a lemondását követelő hangokról sem, miután egy olyan luxusjachton fotózták le, amelynek tulajdonosa sorra nyeri a milliárdos közbeszerzéseket. Szijjártó szerint ez magánügy.