Novicsok idegméreggel mérgezték meg Navalnij orosz ellenzéki politikust - közölte a német kormány

2020.09.02

A Novicsok elnevezésű harci idegmérgek csoportjába tartozó anyagot mutattak ki Alekszej Navalnij szervezetében, a német hadsereg (Bundeswehr) egy különleges laboratóriumában végzett vizsgálat eredménye alapján bizonyíték van arra, hogy az orosz ellenzék vezérét megmérgezték - közölte szerdán a német szövetségi kormány.

"Döbbenetes fejlemény, hogy Alekszej Navalnij Oroszországban egy harci idegméreggel elkövetett támadás áldozata lett" - írják a közleményben, hozzátéve, hogy a német "szövetségi kormány a lehető legélesebben elítéli ezt a támadást".

A méreg a nők, a gyávák és a heréltek fegyvere - olvasható a Szentpéterváron tüntető nő kezében tartott lapon
A méreg a nők, a gyávák és a heréltek fegyvere - olvasható a Szentpéterváron tüntető nő kezében tartott lapon

Nyomatékosan felszólítják az orosz kormányt, hogy adjon magyarázatot a történtekre - tették hozzá.

A kormány a külügyminisztérium révén tájékoztatja Németország európai uniós és NATO-partnereit a Berlinben ápolt orosz politikus vizsgálati eredményeiről, és tárgyalásokat kezd a "megfelelő közös reakcióról" az orosz fél válaszától függően - közölte Stefen Seibert, Angela Merkel német kancellár szóvivője.

A német külügyminisztérium Oroszország berlini nagykövetét is tájékoztatja a Bundeswehr laboratóriumában elvégzett vizsgálatok eredményeiről.

Navalnij augusztus 20-án lett rosszul Szibériából Moszkvába tartó útján. Kényszerleszállást hajtottak végre és az omszki kórházba szállították. Innen szállították át a berlini Charité kórházba, amint az állapota lehetővé tette.

Navalnij szövetségesei a politikus rosszulléte óta hangoztatták, hogy mérgezés áldozata lett, amit Moszkva és az omszki kórház is visszautasított.

Novicsok idegméreggel mérgezték meg két évvel ezelőtt Szergej Szkripal volt orosz kémet és lányát az Egyesült Királyságban.

A Szovjetunióban a hidegháború idején kifejlesztett Novicsok hatása abban rejlik, hogy meggátolja az acetilkolin-észteráz enzimet, megakadályozva ezzel a neurotranszmitter acetilkolin rendes elbomlását. Mindez az izmok akaratlan összehúzódását okozza, ami légzés- és szívmegálláshoz, végül halálhoz vezet. A szer kifejlesztésében részt vett orosz tudósok szerint ez a leghalálosabb idegméreg, amelyet valaha előállítottak.