Novák Katalin: már az iskolákban, óvodákban is biztosított az 1-es típusú diabéteszes gyermekek mindennapi ellátása

2021.09.01

Az idei tanévben már a köznevelési intézményekben is biztosított az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek mindennapi ellátása - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán a Facebookon közzétett bejegyzésében.

Novák Katalin úgy fogalmazott, a kormány - ígéretének megfelelően - még nagyobb biztonságot garantál az 1-es típusú diabéteszes gyermekeknek.
Kiemelte, minden iskolának és óvodának kötelessége, hogy biztosítsa az 1-es típusú diabéteszes gyermekek számára azt a szakszerű felügyeletet, amely segítséget ad a gyermekeknek az inzulin beadásakor, a vércukorszint mérésekor, illetve ha esetleg bármilyen gond adódik.
"Fontos, hogy iskolaidőben azonnal legyen kihez fordulni!" - húzta alá Novák Katalin, hozzátéve, a kabinet ezért képzett ki az Oktatási Hivatal segítségével több mint 1100 erre a feladatra jelentkező pedagógust.
Elmondta, ezek a képzések ősszel folytatódnak, a diabéteszes gyermekeket segítők pedig havi bruttó 40 ezer forintos plusz juttatást kapnak.
Közölte: a kormány abban bízik, hogy ezekkel a lépésekkel valamivel még könnyebbé tudta tenni az 1-es típusú diabétesszel élő gyermeket nevelő szülők életét.