Norvégia szerint nincs összefüggés a Pfizer-BioNtech vakcina és a védőoltás utáni halálok között

2021.01.19

Norvégia jelenleg az idősotthonokban és gondozóházakban élőket, köztük a súlyos betegségben szenvedőket oltja.

Január 14-ig 23 olyan esetet regisztráltak, ahol azt gyanították, a Sars-CoV2 vírus elleni védőoltásnak köze lehetett az idős emberek halálához. Közülük 13 testét boncolták fel, ők a norvég hatóságok szerint idősek, gyengék és súlyos betegek voltak.

Maria Golding nővér beoltja Svein Andersent, az Ellingsrudhjemmet lakóját. Ő az első Norvégiában, akit beoltottak az új koronavírus ellen.   -   Szerzői jogok  Fredrik Hagen/NTB via AP
Maria Golding nővér beoltja Svein Andersent, az Ellingsrudhjemmet lakóját. Ő az első Norvégiában, akit beoltottak az új koronavírus ellen. - Szerzői jogok Fredrik Hagen/NTB via AP

A vizsgálatokat követően nem változtattak a vakcina beadásának szabályain. Camilla Stoltenberg szerint "a kidolgozott szabályok továbbra is érvényesek, ezek szerint minden egyes esetben egyenként kell mérlegelni az emberek állapotát a védőoltás beadása előtt".

A közegészségügyi intézet vezetője azt is elmondta, hogy a gyanús esetek "mindegyike idős, gyenge és súlyosan beteg volt" és "a halálokokat nem vizsgálták". Ez pedig "nem jelent ok-okozati összefüggést".

Norvégiában ugyanis naponta körülbelül 45 ember hal meg az idősotthonokban és gondozóházakban, ezért a 23 ember halála "nem jelenti a halálozások megnövekedését, vagy azt, hogy ezek a halálok összefüggésben lennének az oltással".

A norvég gyógyszerészeti intézet vezetője azt nyilatkozta az Euronewsnak adott interjújában, hogy ezeknek az idős embereknek az egészségi állapotát "különösen körültekintően kell oltás előtt megvizsgálni".

Norvégiában eddig 48 ezer ember kapott védőoltást az új koronavírus ellen.