Netanjahu: Izrael fenntartja a vallásszabadságot

2021.05.10

Vasárnap éjszaka ismét összecsaptak a palesztin tüntetőkkel az izraeli rohamrendőrök Kelet-Jeruzsálemben, ahol harmadik napja zajlik a tiltakozás a Sejk Dzsarra negyedből kitelepített palesztin családok miatt. (A palesztinok szerint jogi és más eszközökkel a palesztinok kiszorítása zajlik a negyedből.) Bár az ügyben az izraeli Legfelsőbb Bíróság elhalasztotta az ítélethozatalt a feszültség csökkentése érdekében, ugyanakkor fenyegetően közeleg a Kelet-Jeruzsálem Izraelhez csatolását eredményező hatnapos háború évfordulója, amiről izraeli nacionalisták az arab negyeden keresztül vonuló felvonulással szoktak megemlékezni.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a kormányülésen kiállt a szerinte határozottan fellépő rendőrség mellett.

- Nem engedjük, hogy bármilyen radikális elem aláássa Jeruzsálem nyugalmát - mondta Netanjahu. - Határozottan és felelős módon be fogjuk tartatni a törvényeket. Fenntartjuk a vallás szabadságát valamennyi vallás számára, de erőszakos zavargások nem lehetnek. Ugyanakkor a terrorszervezeteknek azt üzenem, hogy Izrael erővel fog reagálni bármiféle, a gázai övezetből kiinduló agresszív akcióra.

Péntek óta több tucat palesztin sérült meg a Templomhegyen a ramadán utolsó péntekjén kezdődött zavargássorozatban. A kelet-jeruzsálemi fejlemények miatt az Egyesült Államok, Oroszország, az EU és az ENSZ is aggodalmát fejezte ki.

A szomszédos Jordánia, a kelet-jeruzsálemi muzulmán szent helyek gondnoka, barbárságnak nevezte az izraeli biztonsági erők fellépését. A fővárosban, Ammanban körülbelül hétszázan tüntettek az izraeli nagykövet kiutasítását követelve. Az ENSZ Biztonsági tanács hétfőn tárgyal az ügyről.