Néppárti gyűlés: most sem döntenek a Fidesz kizárásáról

2020.02.03

A Fidesz kizárásának ügye nincs az Európai Néppárt ma kezdődő brüsszeli ülésének napirendjén.

Ennek ellenére Donald Tusk beszél az ügyről ma délután három körül a küldötteknek és ismerteti a döntést, amely szerint meghosszabbítják a Fidesz felfüggesztését.

Egy német néppárti képviselő szerint azért nem döntenek most, mert nincs egység a pártcsaládban.

"Nem tudom megjósolni az eredményt, de amit hallok, az alapján most nem lesz végső döntés a Fidesz néppárti tagságáról. Erről nagyon alapos vitát kell lefolytatni, olyan vitát, amelybe minden tagpártunknak van beleszólása. Egy politikai párt kizárása az Európai Néppártból egy nagy lépés, ami sok tárgyalást igényel. Ezek a tárgyalások folyamatban vannak" - mondta David McAllister német néppárti képviselő.

Hosszú ideje húzódik a döntés

A Fidesz tagságát tavaly márciusban függesztették fel a kormánypárt politikája miatt.

Varga Judit Igazságügyi miniszter a múlt héten Brüsszelben beszélt az ügyről. Azt mondta, a pártjának nincs tennivalója az ügyben.

"Szerintem alapvetően a néppárt útkereséséről van szó. Ezt nagyon határozottan állítom. És ez a hosszú hezitálás is ennek a jele, hogy a Néppárt dűlőre jusson a saját jövőjét illetően. Véleményem szerint egy erős vezetési válságban van a néppárt Európában. Hiszen a tagpártjai a nagyobb európai országokban nem feltétlenül erős tagpárti vezetéssel rendelkeznek és erős támogatásvesztésben is vannak."

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap este Brüsszelbe érkezett, ahol ma délutánig marad. Donald Tuskkal nem tárgyal, a Néppárt gyűlésén sem vesz részt, ehelyett Ursula Von der Leyen-el és Charles Michel-el van találkozója, majd a Néppárt riválisának számító Matteo Salvini meghívását elfogadva még ma Rómába utazik, ahogy egy radikális jobboldali eseményen szólal majd fel.

8:30 Brüsszeli reggel. Hosszú nap lesz // 8:30 Morning in Brussels. Long day ahead

Publiée par Orbán Viktor sur Lundi 3 février 2020