Nemzetközi Valutaalap: drámai visszaesés a világgazdaságban 2020-ban

2020.06.25

A Nemzetközi Valutaalap súlyosabbnak értékeli a koronavírus gazdasági hatásait, ezért erőteljesen csökkentette a a világgazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését.

Az IMF szerint idén 4,9 százalékkal zsugorodik a világgazdaság, ami 1,9 százalékkal rosszabb érték, mint a korábban jelzett adat.

Az áprilisi világgazdasági előrejelzésünknél jelenleg mélyebb recessziót és 2021-re lassabb felépülést tartunk valószínűnek - mondta Gita Gopinath, az IMF főközgazdásza.

Jövőre 5,4 százalékos növekedést jósolnak, ami 4 tized százalékkal kisebb az áprilisinál.

Az országok újranyitásával megindult növekedés nem minden területen egyforma. A visszaesett kereslet miatt egyes ágazatokban nőttek a kiadások , míg más, személyes kontaktust igénylő szektorok, például a vendéglátás és a turizmus továbbra is szenvednek. - mondta a főközgazdász.

Az eurozóna esetében a csökkenés 10,2 százalékos, amit 2021-ben egy 6 százalékos felpattanás követhet.

Magyarországot a pénzügyminiszteri és a jegybanki nyilatkozatok szerint várhatóan enyhébben érinti a recesszió. Ám míg a pénzügyminiszter a GDP 3 százalékos zsugorodására számít, az MNB az eleinte optimista megnyilatkozások után továbbra is bővülést vár: legfrissebb inflációs jelentésében már 0,3 tized, illetve 2 százalék közé teszi ennek mértékét.