Nem nyílik az ajtó, ha a belépő nem visel maszkot

2020.10.17

Gyors ütemben telepítik az Egyesült Királyságban azokat a kamerákat, amelyek felismerik a maszk viselését.

Amennyiben valaki nem hord maszkot, akkor a mesterséges intelligenciát alkalmazó kamera egy piros lámpát gyújt meg a bejárat mellett, és a személy előtt nem nyit ajtót. Maszk viselése esetén zöld fény jelzi a bejárati ajtó automatikus nyitását.

A kamera ellenőrzi a maszk viselését   -   Szerzői jogok  Forrás: Hikvision Europe
A kamera ellenőrzi a maszk viselését - Szerzői jogok Forrás: Hikvision Europe

Egy hozzászóló azt javasolta, hogy ezeket a kamerákat már az otthonok bejáratánál telepíteni kellene, és meg kellene akadályozniuk, hogy az ott lakók maszk nélkül kiléphessenek az utcára.

A telepített kamerák és a maszk viselését ellenőrző automatikus beléptetőrendszer sok kellemetlenségtől óvja meg a kereskedelmi létesítmények alkalmazottait és látogatóit egyaránt.

Szakértők azonban emlékeztetnek arra, hogy önmagában a technológia nem elégséges a járvány megállítására. Ahhoz minden ember felelősségteljes viselkedésére is szükség van.

A rendszer viszont kiválóan alkalmas arra, hogy levegye a terhet a kereskedőkről, akiknek legalább nem kell a felelőtlen vásárlókkal vitatkozniuk arról, beléphetnek-e maszk nélkül egy bolt területére.

A maszk viselésének szabályozása Magyarországon

Magyarországon a maszk használata kötelező az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is - emlékeztet a kormányzati portál.