Nem mindenkit érint a francia újranyitás

2020.11.30

Újból megnyithatnak a mozik és színházak december közepétől Franciaországban. Közel fél év után ez a cirkusz mégsem nyithat ki, mert vacsorával egybekötött programot kínál, az éttermeknek azonban legalább január 20-ig zárva kell tartaniuk. A művészek csalódottak és mivel nincs lehetőségük a színpadon kifejezni ezt, a társulat levetkőzött, hogy megmutassa elégedetlenségét, amiért a hatóságok nem tartják tevékenységüket alapvetőnek.

- A művészet táplálja a szívet, ami boldoggá tesz, szóval szerintem nagyon is alapvető tevékenységet végzünk - mondja Yana Klishch.

Az Oroszországból, Ukrajnából vagy Argentínából érkezett művészek nem mondtak le a próbákról.

- Nem engedhetjük meg magunknak, hogy hónapokig szabadságon legyünk, de elkeserítő, hogy nem tudjuk, mikor tudunk újranyitni - mondja Anastasiya Massot, a társulat vezetője.

A cirkuszigazgató igyekszik megőrizni a morált, de közben a kiadásokat is csökkentenie kell a csőd elkerülése érdekében.

- A munkatársaink részmunkaidőben dolgoznak, a művészek kompenzációt kapnak, de államilag garantált hitelt kellett felvennünk, hogy életben maradjunk az újranyitásig - teszi hozzá David Massot cirkuszigazgató.

- Míg a nem alapvető üzletek újból megnyílnak, addig 200 000 étterem és kávézó nem fog, illetve az edzőtermek sem. Éves árbevételüket elvesztették és ahogy most látni fogjuk, a legkisebb vállalkozásoknál a helyzet egyre rosszabbá válik - mondja Guillaume Petit, az Euronews tudósítója.

Stéphane Vittorelli edzőtermét és táncközpontját szeptember végén kellett bezárnia, amikor az ügyfelei általában eldöntik, hogy előfizetnek-e a szolgáltatásaira. Így jelenleg nincs bevétele.

Online órákat tart, de ez csak a kapcsolatok fenntartására elég, az állami támogatás pedig nem fedezi a veszteségeit. Nem tud lakást bérelni, így az edzőteremben kialakított szobában él.

- Majdnem tíz hónapja fizetem a több mint 2000 eurós bérleti díjat, miközben csak másfél hónapot dolgoztam. Megpróbáltam elérni az ingatlanügynökséget, hogy tárgyaljanak a lakás tulajdonosával, de nem kaptam választ - mondja Stephane.

A szakszervezetek szerint az edzőtermek körülbelül 20%-a nem éli túl a második lezárást és ezek valószínűleg épp a legkisebbek lesznek.