Nem lassul a járvány Európában

2021.01.11

"Most jönnek a legnehezebb hetek" - figyelmeztette a német kancellár a lakosságot, amikor országosan meghaladta a 41 ezret a járvány halálos áldozatainak, és közelít a 2 millióhoz a regisztrált fertőzöttek száma.

A koronavírus terjedése egész Európában felgyorsult. Németország jól kezelte a tavaszi első hullámot, a járvány alig érintette. Viszont a második hullám ugyanúgy sújtja, mint a legtöbb országot.

"Az év eleje vegyes érzésekkel indul. Az újévhez kötődik a jogos remény, hogy lépésről lépésre haladva kontrolláljuk a koronavírust, és visszaszerezzük szabadságunkat. Ugyanakkor itt a járvány második hulláma hazánkban, mint a többi európai országban. Valószínű, hogy a következő néhány téli hét lesz a pandémia legnehezebb szakasza" - fogalmazott Angela Merkel.

Tavasszal minimális korlátozásokkal kezelte a járványt a svéd kormány. Vasárnaptól - parlamenti felhatalmazással - bővültek a kormány jogkörei; bezárathat bevásárlóközpontokat, edzőtermeket és kulturális létesítményeket, felfüggesztheti a tömegközlekedést, és a korlátozó intézkedések megszegőit megbírságolhatja.

Svédországban csaknem 9400-an haltak meg a vírus okozta betegség szövődményeibe.

Franciaország 25 régiójában este 6-tól reggel 6-ig kijárási tilalmat vezettek be, illetve léptetnek hamarosan életbe, miután napi 16 ezerre emelkedett az újonnan kiszűrt fertőzöttek száma.

A hatóságok a vírus Egyesült Királyságban azonosított, fertőzőbb mutációjától tartanak a leginkább. Marseille-ben hét új esetet regisztráltak.

"Egy Angliából érkezett rokon fertőzte meg a többieket egy családi ünnepségen" - mondta el a város egészségügyi vezetője.

A cseh fővárosban ezrek tüntettek a járvány terjedése miatt elrendelt, és nemrég meghosszabbított korlátozó intézkedések, a "koronaterror" ellen. A legtöbben maszkot sem viseltek.

"Korlátozzák a társadalmi kapcsolatokat, eltépik az emberek közötti kötelékeket. Elveszik az életünket, diktálják, hogy mit tehetünk és mit nem. Ezt nem engedhetjük" - mondta egyikük.

A cseh egészségügy a világ egyik legmagasabb fertőzési arányával küzd. A szűk 11 milliós országban már 830 ezren kapták el a vírust.